Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fenomenul 'El Nino' lovește mai devreme decât se așteptau meteorologii: caniculă și arșită greu de suportat

el nino

Secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale a ONU a transmis că lumea ar trebui să se pregătească pentru dezvoltarea fenomenului "El Nino". Acesta este un val de căldură care va veni din Pacific și va afecta întreaga lume, iar spre finalul anului, când în SUA și Europa ar trebui să avem temperaturi de iarnă, ne vom trezi cu temperaturi de vară.

”El Nino” se va forma încă din timpul verii, iar lunile august și septembrie se anunță a fi caniculare în Europa și în SUA. Întreg continentul european va fi afectat de valul de căldură, inclusiv România.

În această vară sunt prognozate şi furtuni intense pentru jumătatea sudică a Europei.

Fenomenul meteorologic El Nino, care este foarte probabil să se formeze în 2023, ar putea creşte temperaturile la noi recorduri.

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) estimează că există 60% şanse ca El Nino să se dezvolte până la sfârşitul lui iulie şi 80% şanse până la sfârşitul lui septembrie.

El Nino este un fenomen climatic natural, asociat în general unei creşteri a nivelului temperaturilor, secetei accentuate în anumite regiuni ale lumii şi unor ploi puternice în altele.

Explicația climatologilor pentru fenomenul ”El Nino”

Climatologul Roxana Bojariu a explicat, la Antena 3 CNN, cum se manifestă acest fenomen și în ce fel va fi afectată Europa.

"Este vorba despre ape mai calde decât în mod normal, pe suprafețe mari din Pacificul tropical. Până acum, am avut o situație opusă, acolo au existat anomalii negative, anume temperaturi mai scăzute decât în mod obișnuit.

Ultimii opt ani au fost cei mai calzi, în ciuda faptului că au fost înregistrate temperaturi atât de scăzute în zona tropicală. Este vorba despre un fenomen natural, care duce la cuplarea circulației oceanice cu vânturile de deasupra suprafeței, conducând la apariția unor anomalii pozitive sau negative.

După trei ani cu anomalii negative în Pacificul tropical, sunt semne că vom avea o fază pozitivă, care va ajunge la maturitate în iarna aceasta. Totodată, sunt șanse peste 80% ca noua fază pozitivă să se declanșeze în toamnă, însă, asupra temperaturii medii globale, efectul cel mai mare va fi înregistrat anul viitor.

În Europa nu sunt semne foarte puternice. Singurele episoade severe, provocate de "El Nino", ar putea fi prezente în a doua parte a iernii. Cu toate acestea, nu este vorba despre un semnal puternic. Fenomenul are un impact mare în Pacific, în Africa de Sud, dar și în America de Nord și de Sud", a explicat climatologul Roxana Bojariu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.