Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ferdinand Marcos jr, după câștigarea alegerilor: Judecaţi-mă nu după strămoşii mei, ci după faptele mele

pinoyfactsandtrivia.wordpress.com
filipine

Fiul fostului dictator Ferdinand Marcos, Ferdinand Marcos Junior, a promis să se pună în slujba tuturor filipinezilor după victoria sa covârşitoare la alegerile prezidenţiale de luni şi a îndemnat lumea să-l judece după acţiunile din timpul mandatului prezidenţial şi nu după trecutul familiei sale, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Triumful lui Marcos Jr, cunoscut ca "BongBong", devenit primul candidat din istoria recentă a arhipelagului care obţine o majoritate netă, deschide calea către revenirea la putere la Manila a celei mai celebre dinastii politice filipineze, fapt până nu demult inimaginabil, comentează Reuters.

"Judecaţi-mă nu după strămoşii mei, ci după faptele mele", a declarat lumii preşedintele ales, conform unui comunicat al purtătorului său de cuvânt Vic Rodriguez.

Marcos (64 de ani) a vizitat mormântul tatălui său din Cimitirul Eroilor din Manila, unde a depus o coroană de flori, potrivit uneia dintre cele trei fotografii publicate miercuri pe contul său oficial de Twitter, relatează EFE, care menţionează că fotografia nu este însoţită de niciun comentariu. A fost prima apariţie publică în Manila a câştigătorului scrutinului prezidenţial, care a obţinut peste 31 de milioane de voturi - peste 56% din voturile exprimate -, dublu faţă de principala sa contracandidată, vicepreşedinta în exerciţiu Leni Robredo, care a obţinut 14,8 milioane de voturi, potrivit datelor încă provizorii.

Rezultatele finale oficiale sunt aşteptate la sfârşitul lui iunie.

"Este o victorie a tuturor filipinezilor şi a democraţiei", a subliniat purtătorul de cuvânt. "Atât celor care l-au votat, cât şi celor care nu l-au votat, BongBong le promite că va fi preşedintele tuturor filipinezilor, că va căuta un teren comun între clivajele politice şi se va preocupa să unifice naţiunea", a insistat Rodriguez.

Totuşi, unii analişti politici sunt de părere că preşedinţia lui Marcos Jr nu va reuşi să creeze o platformă a unităţii, date fiind resentimentele legate de vasta influenţă şi avere a familiei sale.

Ferdinand Marcos Jr a fugit în exil împreună cu familia sa în timpul revoltei populare din 1986 care a pus capăt regimului autocratic condus de 20 de ani de tatăl său. După întoarcerea sa în Filipine, în 1991, a devenit deputat şi senator.

S-a autodeclarat un politician "ezitant", iar însuşi tatăl său şi-a notat la un moment dat în jurnal că se teme că fiul său, pe atunci copil, este cam "leneş şi nepăsător", menţionează Reuters. Dacă în timpul campaniei electorale s-a ferit de dezbateri şi interviuri, recent "BongBong" şi-a elogiat tatăl, calificându-l drept un om de stat genial, dar s-a arătat iritat de întrebări legate de epoca legii marţiale.

În declaraţia difuzată după victoria sa de luni, el susţine că va lucra pentru poporul filipinez şi doreşte să coopereze cu parteneri şi organizaţii de pe plan internaţional. Deşi nu a dat prea multe indicii privind agenda sa politică, este de aşteptat ca Marcos Jr să-l urmeze îndeaproape pe predecesorul său, preşedintele în exerciţiu Rodrigo Duterte, care a sprijinit lansarea de mari lucrări de infrastructură, apropierea de China şi o creştere economică solidă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.