Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ferma unui bogătaș din Epoca Romană a fost descoperită de arheologi, la Alba Iulia

arheologi

Un complex de locuit din epoca romană, descoperit în cartierul albaiulian Oarda de Jos, este cercetat de arheologi români și canadieni în cadrul proiectului „Vilele romane de la Apulum”. Descoperirea reprezintă vila unui om foarte bogat care a trăit în Epoca Romană, anunță MEDIAFAX.

Citește și: Andrei Caramitru îi arată colții lui Moise Guran: ‘Are o postare halucinantă’

Potrivit arheologilor, complex agricol de tip „vila rustica” a fost descoperit în prima campanie de cercetare, desfășurată în lunile martie și august 2018, cu ajutorul unor fotografii aeriene, măsurători geofizice, topografie, investigații de suprafață sistematice și probe prelevate din sol.

Complexul are o suprafață de 2,3 hectare și este format dintr-o clădire principală și mai multe anexe gospodărești: grajduri, depozite, hambare, iar în lunile iulie-august ale acestui an s-a desfășurat prima campanie de săpături arheologice, prin cercetarea clădirii principale și a unei anexe gospodărești.

Arheologii au stabilit că nu este vorba despre o simplă fermă, ci de vila unui om foarte bogat, deoarece au găsit marmură în clădirea principală, fragmente de tencuială pictată și bucăți din amfore pentru vin. De asemenea, săpăturile au scos la iveală faptul că vila avea la dispoziție apă curentă, iar în interiorul ei se aflau mai multe săli de baie.

Citește și: Florin Cîțu reacționează! Firea Faliment ne sorcoveste

Pe lângă această clădire mai fost descoperite mai multe fundații și un acoperiș dărâmat.

Cercetarea a mai cuprins și o anexă gospodărească și s-au mai descoperit cuptoare de ardere, monede, obiecte din os și vase.

De asemenea, pe aceeași arie au mai fost găsite urme de locuire aparținând perioadei celtice din a doua vârstă a fierului, precum și epocii dacice.

Arheologii au spus că investigațiile vor contiuna în anii următori pentru rezolvarea tuturor problemelor istorice și arheologice legate de rolul jucat în economia Daciei romane și a orașului Apulum de aceste complexe de exploatație agricolă intensivă de tip vila rustica.

Un alt obiectiv al cercetărilor care se vor derula în anii viitori este constituit de clarificarea caracterului așezărilor celtice și dacice din aceeași zonă și a rolului lor în economia agricolă a epocilor respective.

Citește și: Șeful INML face anunțul! Rezultatele au fost doar preliminare, continuăm expertizele

Proiectul internațional „Vilele romane de la Apulum” este realizat în colaborare de către University of British Columbia din Vancouver (Canada), Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Academia Română, filiala Cluj-Napoca, prin Institutul de Arheologie și Istoria Artei, având ca instituții asociate: Universitatea „1 Decembrie” din Alba Iulia, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva și Muzeul Banatului Timișoara.

Proiectul este finanțat printr-un grant de cercetare multianual de Agenția de Granturi din Canada și prin fonduri asigurate de către Consiliul Județean Alba, prin Muzeul Național al Unirii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.