Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fermierii se plâng: 65% din probleme sunt în curtea noastră și 35% în responsabilitatea guvernanților

Inquam Photos / Virgil Simonescu
protest fermieri

Fermierul Emil Turdean a declarat, marţi, despre protestele fermierilor, că 65% dintre probleme sunt în curtea lor şi 35% sunt în curtea Ministerului Agriculturii şi a guvernanţilor care sunt foarte slabi în actul guvernamental. El a mai afirmat că nu s-a înregistrat nicio victorie, în urma negocierilor, pentru că nu poţi să mergi la o negociere cu 76 de puncte. Emil Ţurdean a mai spus că României îi lipsesc acele şcoli profesionale care să facă profesionişti în price profesie şi ulterior, o şcoală de un an de zile de educaţie financiară, dar şi faptul că avem o clasă de fermieri fără educaţie agrară, fără educaţie antreprenorială şi fără spiritul asocierii, potrivit news.ro.

”Am afirmat chiar în primele zile de protest, am fost sunat să ieşim şi am spus foarte clar că o luptă cu autorităţile nu se poate desfăşura doar pe stradă, în primul rând trebuia să avem în spatele nostru o firmă de avocaţi care să lucreze, juridic, iar noi pe stradă eventual să facem presiuni ca să fim siguri că ascele acte care se întocmesc nu pot fi anulate şi din punct de vedere juridic vor merge înainte”, a spus Emil Turdean, în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News.

”Nu văd că în totalitate problema este în curtea Guvernului şi a guvernanţilor, affirm că undeva la 65% problemele le avem noi, în curtea noastră şi 35% în curtea Ministerului Agriculturii şi a guvernanţilor care sunt foarte slabi în actul guvernamental” a spus el.

Întrebat dacă ceea ce au obţinut protestatarii este o victorie, acesta a spus: ”Absolut nicio victorie, nu poţi să mergi la o negociere cu 76 de puncte. Să scădem punctele transportatorilor, nu le cunosc. Spuneţi dvs ce au obţinut, că dacă îi întrebi nici ei nu ştiu. Niciun sfert de fermieri nu va beneficia de acele subvenţii”, a arătat Turdean.

Fermierul a precizat că ”avem o clasă de fermieri fără educaţie agrară, fără educaţie antreprenorială şi fără spiritul asocierii”.

 

Emil Ţurdean a precizat că occidentalii au făcut cooperative mari şi au găsit soluţiile să fie şi eficienţi şi să rămână şi cu bani în buzunar şi să îşi vândă şi marfa.

”Asta înseamnă concurenţa”, a precizat acesta, arătând că, în cazul fermierilor români, ”cu 30 de hectare de culturi nu poţi să îţi întreţii familia”.

El a dat exemplul Olandei, unde, în anii 90, o fermă medie avea 32 de hectare iar acum sub 250 de hectare nu mai există.

”Asta trebuie să le intre bine oamenilor în cap, mai ales dacă cultivă numai porumb şi grâu pe 32 de hectare”, a subliniat fermierul.

Emil Ţurdean a mai spus că României îi lipseşte şcoala, acele ”şcoli profesionale care să facă profesionişti în price profesie şi ulterior, o şcoală de un an de zile de educaţie financiară”.

Fermierul a mai arătat că o altă problemă este cea necunoaşterii priorităţilor.

”Trebuie să îşi prioritizezi cheltuielile, nu îţi cumperi maşină de 100.000 de euro şi tu umbli cu utilaje slabe în fermă”, a afirmat acesta.Despre oferta Guvernului de 100 de euro per hectar, Emil Ţurdean a precizat că ”este praf în ochi ce au primit”.

” Fermierii mici trebuie să se asocieze, vedeţi că fermele mari nu au ieşit”, a mai spus acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.