Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul `Bucharest Opera Festival` propune 9 spectacole diferite în 9 seri consecutive

festivalulenescu.ro
Opera Bucuresti

Cea de-a doua ediţie a Bucharest Opera Festival, care va avea loc în periaoda 16 iunie - 24 iunie, aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti producţii de pe două importante scene europene: „Manon Lescaut” de G. Puccini, coproducţie Teatrul Naţional din Belgrad - Opera Madlenianum (17 iunie) şi „Pelleas şi Melisande” de Debussy, producţie a Operei Maghiare de Stat din Budapesta (23 iunie).

Bilete se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

Festivalul a devenit un eveniment anual şi va propune publicului bucureştean 9 spectacole diferite în 9 seri consecutive, oferindu-i ocazia de a cunoaşte performanţele în domeniu ale instituţiilor naţionale de profil aflate în subordinea Ministerului Culturii, cărora li se alătură ca invitaţi, de această dată, Opera Braşov, Opera Maghiară de Stat din Budapesta şi Teatrul Naţional din Belgrad.

Sâmbătă, 17 iunie, ora 19:00, Teatrul Naţional din Belgrad prezintă spectacolul „Manon Lescaut” de G. Puccini, realizat în coproducţie cu Opera Madlenianum, sub bagheta maestrului Stefano Romani (Italia), regia fiind semnată de Pier Francesco Maestrini (Italia).

Unul dintre secretele lui Puccini era alegerea extrem de atentă a libretelor. Fiind un creator cu un instinct teatral perfect, Puccini simţea scena, căuta conflicte dramatice puternice, având un adevărat cult pentru marile gesturi, pentru strigătele disperate ce apar în urma marilor pasiuni. Iată cum definea Puccini secretul oricărui succes teatral: "Sunt trei legi atunci când este vorba despre teatru: să stârneşti interesul, să surprinzi şi să emoţionezi". De aceea, nu este surprinzător faptul că lucrări precum Manon Lescaut sunt atât de populare în continuare, captând prin originalitatea inspiraţiei muzicale, care o face să rămână şi azi un reper al literaturii lirice. Rolul Manon Lescaut este unul dintre cele mai complexe din repertoriul de operă, frumuseţea ei, amestecul de eleganţă înnăscută şi naivitate naturală, alături de lăcomia, sau mai degrabă rapacitatea fratelui ei, reprezentând cadrul întregii intrigi. Premiera triumfală cu Manon Lescaut, petrecută cu câteva zile înaintea celei cu ultima capodoperă a lui Verdi, Falstaff, a fost considerată în epocă drept un simbol al predării ştafetei de la bătrânul maestru Giuseppe Verdi, către tânărul lui succesor, Giacomo Puccini.

Teatrul Naţional din Belgrad, reuneşte practic trei companii - de teatru dramatic, operă şi balet - fiind una dintre cele mai prestigioase instituţii culturale din Serbia. Clădirea Teatrului Naţional de Operă şi Balet din Belgrad este un monument arhitectonic remarcabil, cu o arhitectură grandioasă şi o faţadă impunătoare. Construită în stil neorenascentist, clădirea emană eleganţă şi rafinament. Sala principală de spectacole, cu o acustică excelentă şi o capacitate generoasă, oferă un cadru ideal pentru reprezentaţiile de operă şi balet. Repertoriul liric acoperă o gamă largă de opere clasice şi contemporane, precum şi spectacole de balet tradiţional şi modern. Cu o moştenire culturală remarcabilă şi o prezenţă vibrantă în peisajul artistic, Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Belgrad reprezintă un important pilon al vieţii culturale din Serbia.

Madlenianum Opera and Theatre a fost fondat în 1997 ca prima operă private din această parte a Europei. Fondator şi mecena al teatrului este doamna Madlena Zepter, ale cărei investiţii în cultură şi artă o fac a fi cel mai important donator şi mecena, ca persoană fizică, din acest domeniu nu numai din Serbia ci din Europa în general. Madlenianum a fost organizat ca un model de teatru muzical modern, fără ansamblu permanent, dar cu sediu, echipă tehnică, organizatorică şi administrativă complete.

Vineri, 23 iunie, ora 19:00, Opera Maghiară de Stat din Budapesta prezintă spectacolul „Pelleas şi Melisande” de C. Debussy. În 2022, după o absenţă de jumătate de secol de pe afiş, singura operă a lui Claude Debussy, Pelléas et Mélisande, a revenit în repertoriul Operei de Stat din Budapesta. Intriga poveştii poate aminti spectatorilor de Tristan şi Isolda, pentru că implică, de asemenea, un bărbat în vârstă care stă în calea a doi tineri îndrăgostiţi ai căror sentimente reciproce îi vor costa viaţa. Acest titlu, aproape lipsit de acţiune scenică propriu-zisă, se desfăşoară în zona de graniţă dintre vis şi realitate, ceea ce a stârnit interesul lui Debussy.

Opera de Stat din Budapesta este principala instituţie culturală din Ungaria unde diferite genuri artistice sunt în egală măsură prezentate publicului începând cu înfiinţarea sa în 1884, având în acest moment trei sedii. Clădirea în stil neorenascentist din Budapesta a sediului principal, o capodoperă construită de Miklós Ybl, a fost redeschisă după aproape cinci ani de restaurare şi modernizare în martie 2022. Clădirea istorică îi primeşte vizitatorii şi publicul cu un repertoriu clasic în continuă actualizare, în timp ce noua locaţie recent inaugurată, Eiffel Art Studios, oferă o selecţie de producţii contemporane şi dans modern.

În ultimii ani pe scena Hungarian State Opera au urcat solişti de renume internaţional, printre care Erwin Schrott, Jonas Kaufmann, Plácido Domingo, Bryn Terfel sau René. Baletul Naţional Maghiar (singura companie de balet clasic din Ungaria), condusă de fostul dansator de balet internaţional Tamás Solymosi, se poate mândri cu un repertoriu care include coregrafii clasice şi dans contemporan.

Orchestra Operei de Stat din Ungaria, cea mai veche orchestră din Ungaria, este condusă de directorul muzical principal Balázs Kocsár. De-a lungul istoriei sale îndelungate, mari dirijori precum Gustav Mahler, Otto Klemperer, Serio Failoni sau, mai recent, Pinchas Steinberg, Michel Plasson, Philippe Auguin, Michael Schønwandt, Péter Eötvös, Frédéric Chaslin, Alain Guingal, Antonello Allemandi şi Pier Giorgio Morandi şi-au pus amprenta asupra acesteia. Indiferent dacă eşti pasionat al operei, baletului sau concertelor clasice, vei găsi cu siguranţă o reprezentaţie care să-ţi satisfacă gusturile şi chiar să îţi depăşească aşteptările.

Bucharest Opera Festival îşi doreşte să contribuie în mod decisiv la includerea Bucureştiului în circuitul marilor oraşe organizatoare de festivaluri internaţionale, devenind un excelent promotor al turismului cultural.

Bucharest Opera Festival urmăreşte consolidarea unei platforme de prezentare a celor mai valoroase companii de operă şi balet din ţară şi nu numai în context internaţional, care să încurajeze schimburile culturale şi să promoveze proiectele muzicale şi culturale ale acestora.

Programul festivalului:

• Vineri, 16 iunie, ora 19:00 – „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, dirijor Ethan Schmeisser (Opera Naţională Bucureşti)

• Sâmbătă, 17 iunie, ora 19:00 – „Manon Lescaut” de G. Puccini (Teatrul Naţional de Operă şi Balet Belgrad - Opera Madlenianum)

• Duminică, 18 iunie, ora 19:00 – „Castelul lui Barbă Albastră” şi „Mandarinul miraculos” de B. Bartók (Opera Maghiară din Cluj Napoca)

• Luni, 19 iunie, ora 19:00 – „Pescuitorii de perle” de G. Bizet (Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa)

• Marţi, 20 iunie, ora 19:00 – „Bal la Savoy” de P. Abraham (Opera Naţională Română Timişoara)

• Miercuri, 21 iunie, ora 19:00 – „Cosi fan tutte” de W.A. Mozart (Opera Braşov)

• Joi, 22 iunie, ora 19:00 – „Văduva veselă 2.0” de F. Lehár ( Opera Naţională Română din Iaşi )

• Vineri, 23 iunie, ora 19:00 – „Pelléas şi Melisande” C. Debussy (Opera Maghiară de Stat din Budapesta)

• Sâmbătă, 24 iunie, ora 19:00 – „Kiss me Kate” de C. Porter ( Teatrul Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian Bucureşti)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.