Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul Cinemed din Montpellier, în sudul Franţei, un creuzet pentru tinerele talente

sala cinema

Panoramă a cinematografiei mediteraneene, Festivalul Cinemed din Montpellier, în sudul Franţei, a cărui ediţie cu numărul 45 ajunge sâmbătă la final, serveşte uneori drept creuzet pentru tinerele talente care fac primii paşi acolo înainte de a ajunge pe afişele marilor festivaluri de film, transmite AFP.

Dintre cele nouă filme aflate în competiţie pentru a câştiga Antigona de Aur pentru cel mai bun lungmetraj de ficţiune, printre care producţii tunisiene, marocane, israeliene, franceze sau italiene, patru au fost prezentate în ultimii ani în cadrul "Development Aid Grant" de la Cinemed - fonduri care au contribuit la realizarea a 109 proiecte de film, dintre care 50 din spaţiul mediteranean.

"Este o funcţie pe care festivalurile nu o aveau iniţial, de a acţiona ca intermediar şi de a încuraja apariţia filmelor", a declarat pentru AFP directorul Cinemed, Christophe Leparc.

"Ne-am dat seama că ceea ce era important era că autorii proiectelor de film, care nu erau neapărat finalizate, să aibă banii necesari pentru a-şi permite să continue să scrie şi să finalizeze scenarii' şi proiecte, a adăugat el.

La începuturile carierei sale, cineastul din Marsilia Robert Guédiguian a susţinut un proiect la Montpellier, cu mult înainte de a fi primit ca invitat de onoare în cadrul celei de-a 40-a ediţii din 2018, a subliniat de asemenea Leparc. La fel s-a întâmplat şi cu spaniola Carla Simon, care a participat pentru a-şi susţine proiectul primului său film, "Eté 93" în 2015.

"A fost unul dintre primele locuri în care oamenii au avut încredere în mine", avea ea să-şi amintească, deşi nu a primit o bursă la acea participare. Ea a revenit anul acesta la Montpellier ca o figură principală a "noului val catalan", încoronată cu Ursul de Aur câştigat la Berlin în 2022 pentru cel de-al doilea film al ei, "Alcarras".

În 2019, regizorul francez Karim Bensalah a câştigat o bursă pentru primul său lungmetraj, "Six pieds sur terre". "Este ceva să mă întorc la acest festival în care m-am născut" ca regizor, a spus el miercuri în faţa unei săli pline în timpul prezentării oficiale a filmului din competiţie. "Aceasta bursă a fost decisivă pentru că mi-a permis să lucrez la scenariu, dar şi să găsesc actori", de la Roubaix (nordul Franţei) şi până la Nisa (sud), a amintit el.

Celelalte trei filme susţinute anterior şi care pot visa la Antigona de Aur sâmbătă seara sunt "Excursie" de bosniaca Una Gunjak, "Anna" de italianul Marco Amenta şi "Backstage" realizat de marocanul Khalil Benkirane alături de tunisianul Afef Ben Mahmoud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.