Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul de Film de la Berlin a ajuns în centrul unei controverse: acuzat de propagarea antisemitismului

news.ro
Festivalul de Film de la Berlin

Festivalul de Film de la Berlin a ajuns duminică în centrul unei controverse, fiind acuzat că a servit drept platformă pentru declaraţii antisemite ale unor regizori la ceremonia de decernare a premiilor, în legătură cu războiul Israelului împotriva Hamas, relatează AFP, citat de news.ro.

"Antisemitismul nu îşi are locul la Berlin, iar acest lucru este valabil şi pentru artişti", a denunţat primarul capitalei germane, Kai Wegner, pe contul de X (fost Twitter). "Ceea ce s-a întâmplat ieri la Berlinală a fost o relativizare intolerabilă", a adăugat el, cerând socoteală conducerii festivalului.

Controversa a fost alimentată în special de poziţiile luate de cineaşti sâmbătă seara, în timpul ceremoniei de decernare a premiilor festivalului, care au acuzat Israelul de genocid din cauza bombardamentelor soldate cu aproape 30.000 de morţi în Gaza, majoritatea civili.

În acelaşi timp, cei care au vorbit au omis să menţioneze că ofensiva israeliană a fost declanşată de un atac fără precedent comis în Israel la 7 octombrie de către Hamas, care s-a soldat cu moartea a cel puţin 1.160 de persoane, majoritatea civili, menţionează AFP.

A fost în special cazul cineastului american Ben Russel, care a urcat pe podium purtând o eşarfă palestiniană şi a acuzat Israelul de genocid.

Realizatorul palestinian de filme documentare Basel Adra, care a fost premiat pentru un film despre expulzarea palestinienilor din Cisiordania ocupată, a acuzat, de asemenea, Israelul de "masacrarea" populaţiei palestiniene şi a criticat vânzările de arme germane către Israel. Luările lor de poziţie au fost aplaudate de publicul prezent în sală.

"Mi-e ruşine să văd oameni din ţara mea aplaudând acuzaţiile de genocid la adresa Israelului"

Helge Lindh, membru al partidului social-democrat al cancelarului german Olaf Scholz, a descris sâmbătă aplauzele publicului ca fiind "şocante". "Mi-e ruşine să văd oameni din ţara mea aplaudând acuzaţiile de genocid la adresa Israelului", a declarat Lindh pentru cotidianul Die Welt.

Festivalul de Film de la Berlin este finanţat în principal de statul german.

Konstantin von Notz, un oficial al Verzilor, care sunt membri ai coaliţiei guvernamentale germane, a denunţat, de asemenea, "o ruşine" şi "o răsturnare perfidă" pentru evrei "de la statutul de victime la cel de călăi".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.