Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul de film de la Sarajevo s-a deschis cu documentar emoționant

http://miesianplaza.com/
U2

Un documentar despre legăturile strânse create între muzicienii rock din Sarajevo şi trupa irlandeză U2 în timpul asediului din perioada 1992-1995 a capitalei bosniace a fost proiectat în deschiderea ediţiei de anul acesta a festivalului anual de film, care îi are drept invitaţi de onoare pe Bono şi The Edge, membri U2, potrivit Reuters.

Festivalul de Film de la Sarajevo, care a fost înfiinţat spre finalul Războiului Bosniac de un grup de pasionaţi de cinema, a devenit cel mai amplu astfel de eveniment din sud-estul Europei, iar anul acesta proiectează 235 de pelicule, scrie agerpres.ro.

Produs de vedetele de la Hollywood, Matt Damon şi Ben Affleck, documentarul ''Kiss the Future'' vorbeşte despre hotărârea cu care tinerii muzicieni din Sarajevo încercau să uite de ororile războiului prin organizarea unor concerte rock în subsolul Academiei de arte ale spectacolului.

U2 - una dintre cele mai populare trupe la vremea aceea - s-a implicat în proiect după ce un voluntar i-a convins să intre în direct live prin satelit cu Sarajevo în timpul turneului lor european din 1993.

După încheierea Războiului Bosniac, în 1997, U2 a organizat un concert uriaş la Sarajevo, la finalul căruia Bono s-a adresat publicul cu însemnul ''Kiss the Future'' (''sărutaţi viitorul'', n.red).

Subsolul academiei de teatru a fost folosit totodată drept sală de cinema improvizată pe timp de război, unde erau proiectate pelicule aduse ilegal în oraş de vizitatori străini, iar detalii despre viitoarele proiecţii erau comunicate din gură în gură.

Pentru ca spectatorii să fie în siguranţă, organizatorii au săpat o gaură în zid prin care publicul să poată intra în subsol fără să ajungă în vizorul lunetiştilor.

''Cultura a fost unul dintre principalele lucruri care ne-a dat puterea de supravieţui în acea perioadă'', a spus Mirsad Purivatra, fondatorul cinematografului pe timp de război şi al Festivalului de film de la Sarajevo.

Acesta a povestit cum oamenii se îngrămădeau în subsol pentru a participa la evenimente culturale şi a-şi face prieteni, grăbindu-se să ajungă apoi acasă înainte de ora stingerii.

Imagini cu publicul care asista la filme, dar şi cu concertele rock underground, realizate de fotograful Milomir Kovacevic Strasni, sunt incluse într-o expoziţie prezentată în cadrul festivalului pentru a marca cea de-a 30-a aniversare a cinematografului din vreme de război Apollo.

''Aceste fotografii sunt, bineînţeles, martorii timpului, ai oamenilor şi ai prieteniilor'', a declarat el pentru Reuters.

''Nu poţi pune un preţ, sunt inestimabile''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.