Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul de la Avignon a scos din program piesa regizorului polonez Krystian Lupa. Care este motivul

cotidianul.ro
teatru

Festivalul de teatru de la Avignon, care va avea loc în luna iulie în acest oraş din sud-estul Franţei, a anunţat miercuri că a scos din program din motive ''logistice'' creaţia regizorului polonez Krystian Lupa, ''Emigranţii'', după un demers similar al Comediei din Geneva, informează AFP.

Instituţia elveţiană a invocat ''divergenţe asupra filozofiei muncii între conducerea artistică a proiectului pe de o parte şi direcţiunea generală şi echipele permanente şi temporare pe de altă parte'', potrivit Agerpres.

Krystian Lupa a recunoscut, într-un articol publicat luni în cotidianul francez Libération, ''două incidente'' şi o ''reacţie foarte violentă în urma întreruperii neaşteptate a traducerii realizate de traducătoarea Agnieszka Zgieb - o prietenă în viaţa privată şi o colaboratoare de lungă durată''.

''Vreau să prezint oficial scuze, de data aceasta faţă de toate persoanele în prezenţa cărora s-a produs acest incident'', a continuat el.

Festivalul de la Avignon (5-25 iulie) a scos de asemenea din program creaţia regizorului după ce a ''dialogat cu teatrele partenere ale acestei producţii, cu echipa artistică şi tehnică a spectacolului, precum şi cu regizorul Krystian Lupa''.

''Din păcate trebuie să anunţăm că, din cauza condiţiilor de producţie (constrângeri şi impasuri calendaristice, financiare şi logistice), nu vom prezenta acest proiect în vara aceasta la Avignon'', a explicat Festivalul într-un comunicat.

''Sperăm că această operă importantă - pe care Festivalul a susţinut-o cu deplinul său angajament - va putea fi prezentată în ianuarie 2024 la Odéon-Théâtre de l'Europe, care ia în calcul toate soluţiile astfel încât creaţie să fie finalizată cu bine într-un cadru liniştit'', a continuat el.

Personalitate importantă a teatrului european contemporan, o prezenţă frecventă în Festivalul de la Avignon, Krystian Lupa este cunoscut pentru adaptările pentru scenă după romane, folosind lentoarea naraţiunii ca procedeu pentru sondarea sufletului uman.

''Emigranţii'', adaptare pentru scenă a unui roman al scriitorului german W.G Sebald, este coprodus de Comedia din Geneva, Festivalul de la Avignon, Odéon-Théâtre de l'Europe din Paris, Triennale di Milano, PCM/Cité du théâtre la Montpellier şi Maillon Théâtre de Strasbourg.

Născut în 1943 în Silezia (sudul Poloniei), influenţat de pictorul, regizorul şi omul de teatru Tadeusz Kantor, precum şi de cineastul rus Andrei Tarkovski, Krystian Lupa a studiat artele grafice la Academia de Arte Frumoase din Cracovia.

Cele mai multe dintre piesele montate sunt din literatura rusă şi austriacă. Printre altele, a adaptat Cehov, Thomas Bernhard, Dostoievski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.