Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul de operă de la Salzburg, perturbat de miltanții ecologiști

salzburg.info
Festivalul de la Salzburg

Militanţi ecologişti aparţinând mişcării ''Last Generation'' au fost evacuaţi vineri seară din prestigiosul festival de operă şi teatru de la Salzburg după ce au perturbat desfăşurarea unei piese de teatru, informează AFP.

Trei tineri activişti au întrerupt zgomotos reprezentaţia pentru a trage un semnal de alarmă asupra schimbărilor climatice, potrivit unui video difuzat pe internet, conform Agerpres.

''Suntem ultima generaţie capabilă de a împiedica atingerea punctelor critice'', praguri de temperatură care, odată atinse, ar putea declanşa un cerc vicios ireversibil, au strigat aceştia înainte de a fi escortaţi afară din sală de serviciile de securitate.

Militanţii au intervenit în timpul reprezentaţiei ''Jedermann'', o alegorie despre judecata de apoi scrisă de poetul vienez Hugo von Hofmannsthal (1874-1929), unul dintre fondatorii festivalului.

Piesa este în mod tradiţional jucată în fiecare an în cadrul ''Salzburger Festpiele'', care se derulează din 1920 în acest oraş austriac.

La ediţia din 2023, regizorul Michael Sturminger a ales să pună accentul tocmai pe impactul schimbărilor climatice, iar militanţi fictivi au dat buzna pe scenă la începutul spectacolului, a relatat agenţia de presă APA.

Stefan Kogler-Sobl, un asistent social de 25 de ani iubitor de teatru, unul dintre membrii grupării ecologiste, a explicat că decizia de a desfăşura această acţiune ''nu a fost facilă pentru el''. ''Care sunt însă celelalte opţiuni ale mele? Bogaţilor nu le pasă decât de ei înşişi, iar politicienii noştri nu fac (...) nimic'', a spus el într-un comunicat.

Contactaţi de AFP, organizatorii festivalului nu au oferit imediat detalii.

Last Generation (''Letzte Generation''), un grup foarte activ în Germania şi Austria, desfăşoară numeroase acţiuni de nesupunere civică, cu scopul de a impresiona autorităţile în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Membrii grupării şi-au lipit în mai multe rânduri mâinile de asfaltul marilor bulevarde pentru a întrerupe circulaţia sau au aruncat cu diferite substanţe în tablouri expuse în muzee.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.