Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul Filmului Francez din România are loc în premieră în 13 orașe din țară

zilesinopti.ro
festivalul filmului francez

Cea de-a 23-a ediție a Festivalului Filmului Francez din România are loc în perioada 8 - 19 mai, în premieră în 13 orașe din țară, potrivit Mediafax.

Cele 146 de proiecții din cadrul Festivalului Filmului Francez vor avea loc la București, Cluj, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Buzău, Constanța, Pitești, Sfântu Gheorghe, Sinaia și Suceava.

Actuala ediție Festivalului Filmului Francez propune tema "Paris, toujours...".

Cinci invitați - cineaștii Pierre Schoeller, Claire Simon, Matthieu Bareyre și Marie Monge, dar și criticul de film Joachim Lepastier - vor propune un "periplu cinematografic având ca reper capitala Franței, de la momentul fondator al Revoluției din 1789 până într-un prezent al tinerei generații, ce oscilează între deziluzie și dorința de reinventare", se arată în comunicat.

Publicul este invitat să descopere o selecție de 23 de filme inedite, structurate în jurul a patru secțiuni: Competiția tinerilor regizori, Panorama filmelor franceze ale anului, Săptămâna Cahiers du Cinéma și Retrospectiva.

Tinerii cineaști se bucură de o atenție deosebită în Competiția ce reunește șase regizori aflați la primul sau al doilea lungmetraj. Dotată cu un premiu de finanțare pentru distribuție oferit de TV5 Monde filmului preferat al publicului, secțiunea propune șase filme variate din punct de vedere stilistic, cuprinzând dramă, comedie, animație și documentar. Doi dintre tinerii regizori ale căror filme sunt prezentate în competiţie vor fi prezenți în România, în festivalului. Marie Monge, regizoarea thrillerului "Joueurs", o incursiune în viața subterană a Parisului jocurilor de noroc, va deschide festivalul la Timişoara şi va veni apoi la Bucureşti. Matthieu Baryere, regizorul documentarului "L’Epoque", o traversare nocturnă a Parisului contemporan, scenă a insomniilor tinerilor, va fi prezent la Bucureşti şi la Iaşi.

Citește și: O vedetă de televiziune afectată de cancer face dezvăluiri: 'Mi-a cristalizat în sfârşit priorităţile'

Panorama propune opt filme ale unor regizori consacrați, precum Stéphane Brizé, Christophe Honoré, Agnès Jaoui și Gilles Lellouche, din ultimul an, care s-au impus în festivaluri, precum și în sălile de cinema, fiind apreciate deopotrivă de critici și de public.

Filmul "Un peuple et son roi / Un popor și regele său", de Pierre Schoeller, din 2017, va deschide festivalul pe 8 mai, la București, în prezența regizorului, prezentând o frescă despre emancipare și idealurile revoluției de la Paris, 1789, ca piatră de temelie a redefinirii noțiunii de libertate. A doua zi, regizorul se va întâlni cu publicul de la Cluj.

Printre cele mai așteptate filme ale secțiunii se regăsește "Le Grand Bain/ Înoată sau te scufunzi", pelicula lui Gilles Lellouche din 2018, o comedie despre fragilitate în lumea bărbaților și curajul de a descoperi un nou sens al vieții. Filmul va închide festivalul la Bucureşti, dar şi la Timişoara, unde va rula după prezentarea proiectului de reabilitare a cinematografului de artă "Studio", în prezenţa lui Michèle Ramis, ambasadoarea Franţei în România.

Săptămâna Cahiers du Cinema se confundă cu "la muse roumaine". Genica Athanasiou, Aurora Cornu și Elvire Popesco, muze românești care i-au inspirat pe regizorii francezi de-a lungul timpului, revin pe marele ecran într-o selecție alcătuită de criticul Joachim Lepastier, colaborator stabil al Festivalului Filmului Francez. Proiecția filmului mut "Maldone la București" va lua forma unui ciné-concert inedit al duoului Karpov not Kasparov, care va interpreta live, în premieră, o adaptare proprie după coloana sonoră originală.

Retrospectiva este dedicată lui Claire Simon, realizatoare prolifică în a cărei filmografie se îmbină documentarul și ficțiunea. "Protagoniștii filmelor sale sunt deseori femei, adolescenți și imigranți, cu povești analizate minuțios și realizate frecvent în tradiția cinema vérité. Adeptă a transformării prezentului în prezență, acțiunii în istorie, omului în erou și locului în spațiu, Claire Simon este o realizatoare atipică, neconvențională, care încarnează diversitatea cinematografiei franceze contemporane", au explicat organizatorii. Retrospectiva Claire Simon propune cinci filme, publicul având ocazia de a o întâlni, la prima sa vizită în România, la Cluj (11 mai) și București (12-14 mai) pentru sesiuni de întrebări-răspunsuri și un masterclass organizat împreună cu cineclubul One World Romania în spațiul Point, pe 12 mai de la ora 20.00.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.