Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul Filmului Francez îi invită pe cinefili la Iaşi

zilesinopti.ro
festivalul filmului francez

Festivalul Filmului Francez (FFF) din România, care celebrează în acest an ediţia cu numărul 25, îi invită pe cinefilii ieşeni, între 1 şi 5 iulie, la întâlnirea cu cele mai noi şi remarcabile filme franceze, într-o ediţie aniversară, de vară.

Potrivit unui comunicat de presă, proiecţiile vor avea loc în sala "Benjamin Fondane" şi în Grădina din spatele Institutului Francez din România la Iaşi.

"5 x 5 = 25. Aceasta este ecuaţia propusă spectatorilor: 5 secţiuni cu câte 5 filme fiecare, pentru a marca 25 de ediţii ale celui mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naţionale. Fidel lungii sale istorii şi secţiunilor devenite clasice, festivalul aduce totodată o mulţime de noutăţi în această ediţie. Competiţia Tinerilor Talente - Lungmetraj pune în lumină, ca în fiecare an, vocile noi ale cinematografiei franceze, prin cinci titluri de debut remarcabile care vor concura pentru Premiul Publicului. Competiţiei de lungmetraj i se adaugă în acest an o secţiune nouă, Competiţia Tinerelor Talente - Scurtmetraj, care propune cinci titluri cu un parcurs festivalier deosebit. Un juriu de trei tineri critici de film - Flavia Dima, Georgiana Muşat şi Victor Morozov - va desemna câştigătorul acestei secţiuni", se menţionează în comunicatul de presă.

Potrivit documentului, în Panorama filmelor anului, secţiunea clasică ce regrupează succesele recente ale cinematografiei franceze, recompensate în festivaluri sau plebiscitate de public, vor predomina comediile.

"Avem nevoie să ne bucurăm, să ne emoţionăm şi să râdem, împreună!", mai spun organizatorii.

O altă secţiune nouă este Carte Blanche pentru 5 cineaşti români, în cadrul căreia Adina Pintilie, Radu Jude, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu şi Cristi Puiu propun fiecare câte un film francez, de patrimoniu sau mai recent, care i-a impresionat sau i-a inspirat în mod deosebit.

"De la primele sale ediţii şi până în prezent, Festivalul Filmului Francez a acordat o atenţie deosebită noilor generaţii de cineaşti francezi, aducând filmele acestora în faţa publicului din România. A cincea şi ultima secţiune, Le Meilleur du FFF, vă propune să (re)vedeţi 5 filme din ediţiile anterioare ale Festivalului, care au marcat debutul unor regizoare şi regizori ce s-au impus între timp ca nume inconturnabile", spun organizatorii prin intermediul comunicatului de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.