Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul Filmului Palestinian, online - Opt producţii, între care propunerea pentru nominalizare la Oscar

palestina

Producţii cinematografice palestiniene lansate în ultimul an, inclusiv propunerea pentru o nominalizare la premiile Oscar 2021, vor putea fi vizionate la a treia ediţie a Festivalului Filmului Palestinian (FFP) din România, care va avea loc în perioada 26 - 30 noiembrie, exclusiv online, anunță news.ro.

Timp de cinci zile, publicul din România va putea să vizioneze opt filme palestiniene - două lungmetraje de ficţiune, două documentare şi patru scurtmetraje - toate prezentate şi premiate la prestigioase festivaluri de film din întreaga lume, pe platforma Eventbook.ro.

Unele filme vor fi însoţite şi de sesiuni Q&A în direct cu actori, regizori şi alţi reprezentanţi ai cinematografiei palestiniene.

„Cultura palestiniană are o continuitate milenară, iar cum filmul este una dintre cele mai apreciate forme ca limbaj artistic, demersul nostru trebuie să continue chiar şi în contextul acestei perioade atipice. Pentru prima dată ne mutăm online, dar oferim publicului un program plin de conţinut de calitate pentru că Festivalul Filmului Palestinian mizează pe o selecţie solidă cu filme de referinţă, premiate la festivaluri internaţionale, filme care se vor vedea în premieră în România. FFP este un festival care nu se adresează doar comunităţii palestiniene sau arabe, festivalul îşi propune să atragă un public interesat atât de arta filmului, cât şi de cultura palestiniană, dar şi un public interesat de o realitate socio-culturală extrem de puţin cunoscută. Şi credem că filmul ne poate apropia. Şi ne poate ajuta să ne cunoaştem mai bine”, a transmis Ionuţ Trandafirescu, fondatorul şi directorul Festivalului Filmului Palestinian şi preşedintele Centrului Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish”.

De la ediţia din acest an a prestigiosului Festival de la Veneţia, vine „Gaza Mon Amour” (2020), propunerea Palestinei pentru o nominalizare la categoria „lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar. Filmul spune o poveste de dragoste - un pescar în vârstă de 60 de ani face o pasiune pentru o croitoreasă dintr-o piaţă din Gaza unde îşi vinde peştele. Producţia este, în acelaşi timp, şi o declaraţie de dragoste pentru Gaza pe care o fac regizorii filmului, fraţii Arab şi Tarzan Nasser, doi dintre cei mai importanţi cineaşti palestinieni ai momentului.

Premiat la Festivalul de Film de la Cairo pentru cel mai bun scenariu, „Between Heaven and Earth” („Între cer şi pământ”, 2020), realizat de apreciata Najwa Najjar, urmăreşte un cuplu din Teritoriile Palestiniene care e pe punctul să divorţeze, însă lucrurile sunt date peste cap când bărbatul află, la tribunal, secrete şocante din trecutul tatălui său.

După ce a fost prezentat la festivalul Visions du Réel de la Nyon (Elveţia), documentarul „An Unusual Summer” („O vară neobişnuită”, 2020), de Kamal Aljafari, selectat, de asemenea, la Viennale şi Sevilia, va putea fi vizionat în FFP. După un act de vandalism, tatăl palestinian al regizorului decide să instaleze o cameră de supraveghere pentru a înregistra întâmplările care au loc în faţa casei sale.

În „Ibrahim: A Fate to Define” („Ibrahim: O soartă nedecisă”, 2019), un documentar provocator şi personal, regizoarea Lina Al Abed caută urmele tatălui său palestinian dispărut: un bărbat de familie aparent obişnuit care a fost de fapt un membru secret al unei facţiuni militante şi care a dispărut când ea era doar un copil. Documentarul a fost prezentat la festivalurile Toronto IFF, CPH:DOX, Amsterdam, Munchen şi El Gouna.

Programul FFP cuprinde şi patru scurtmetraje, grupate într-un calup: „Bethlehem 2001” („Betleem 2001”, 2020), selectat la Locarno, „Him and I” („El şi cu mine”, 2017), ambele de Ibrahim Handal - una din tinerele voci ale cinematografiei palestiniene -, „Maradona's Legs” („Picioarele lui Maradona”, 2019), de Firas Khoury, şi „The Present” („Prezentul”, 2020), de Farah Nabulsi, câştigătorul premiului publicului la Festivalul Clermont-Ferrand.

Programul şi alte informaţii pot fi consultate pe palestinianfilmfestival.org şi pe pagina de Facebook a evenimentului.

Organizat de Centrul Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish” în parteneriat cu Ministerul Culturii din Palestina şi cu Ambasada Statului Palestina la Bucureşti, FFP îşi propune să ofere şansa publicului din România să vadă cele mai apreciate filme palestiniene recente şi să îi cunoască pe cei mai importanţi cineaşti palestinieni.

Centrul Cultural Palestian „Mahmoud Darwish” este o organizaţie non-guvernamentală, neafiliată politic, care promovează cultura şi valorile culturii palestiniene în spaţiul public românesc, valori cu rădăcini străvechi şi îşi propune să crească interesul publicului român pentru moştenirea culturală palestiniană prin organizarea mai multor evenimete şi activităţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.