Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul Internațional de Operă, Operetă și Balet începe în Parcul Rozelor

agerpres.ro
festivalul rozelor

Festivalul Internațional de Operă, Operetă și Balet, aflat la cea de-a XIII-a ediție, va începe vineri seara cu musicalul ''Scripcarul pe acoperiș'' de Jerry Bock, în Parcul Rozelor, evenimentul fiind organizat de Opera Națională Română din Timișoara (ONRT).

Festivalul, care se desfășoară în două weekend-uri succesive (25 — 27 august și 1 — 3 septembrie), s-a impus deja ca un prim brand în agenda evenimentelor Capitalei Culturale Europene 2021, reușind să atragă în fiecare an în jur de 20.000 de spectatori din întreaga euroregiune, dar și din Occident, cu circa 5.000 de persoane prezente la fiecare spectacol.

Seratele lirice vor continua sâmbătă cu opera ''Rigoletto'' (Giuseppe Verdi, în limba italiană și titrat în limba română), matineul de duminică pentru copii ''Hansel și Gretel'' (Engelbert Humperdinck), iar seara, opereta ''Contesa Maritza'' (Emmerich Kalman).

Citeşte şi: Fotografia unui cuplu de bărbaţi homosexuali, în premieră pe coperta revistei Paris Match

Cea de-a doua săptămână va aduce pe scena teatrului de vară din Parcul Rozelor, vineri, opereta ''Voievodul Țiganilor'' (Johann Strauss), sâmbătă opera ''Tosca'' (Giacomo Puccini), reluarea matineului de duminică.

Sub bagheta dirijorilor Mihaela Silvia Roșca și Peter Oschanitzky vor urca pe scenă artiști consacrați ai ONRT, cei care atrag acest numeros public: Cristian Rudic,Cristina și Octavian Vlaicu, Gabriela Varvari, Crina Vezentan, Bogdan Zaharia, Camil Mara, Dan Patacă, Dan Spanache, Cristian Bălășescu, Remus Alăzăroaie, Gabriella Varvari, Mircea Dan Petcu, Narcisa Brumar, alături de alți îndrăgiți artiști ai ONRT.

Regalul oferit gratuit în fiecare an de Opera timișoreană se va încheia cu opereta ''Liliacul'' (Johann Strauss).

Inițiativa organizării acestui festival i-a aparținut directorului ONR Timișoara, maestrul Corneliu Murgu, care a dorit să le deschidă apetitul pentru acest gen muzical timișorenilor, pentru toate spectacolele intrarea fiind liberă.

''Dorința mea era să readuc opereta în Parcul Rozelor, iar în ultimii zece ani, Festivalul Internațional de Operă, Operetă și Balet, care se desfășoară în luna august în acest parc, gratuit, a devenit o permanență. Mă întreabă lumea pe stradă, în piețe, în magazine, ce o să facem anul acesta în Parcul Rozelor. Valoarea acestui festival a ajuns să fie recunoscută, a fost înscris și pe agenda Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, este un festival deosebit și care va rămâne gratuit pentru public, atâta timp cât eu voi fi directorul ONRT. Important este că acest festival trăiește și, de la an la an, văd că vin tot mai mulți. Este un festival pe care noi îl oferim timișorenilor. (...) Este un lucru deosebit pentru oraș, într-un loc deosebit'', a declarat, pentru AGERPRES, maestrul Corneliu Murgu.

Un alt brand promovat prin acest festival este însuși Parcul Rozelor, construit ca ''Rozariul Regina Maria'' în 1891 de renumiții arhitecți florari Wilhelm Muhle și Franz Niemetz, care au amenajat imensa grădină în stil francez și englez. Frumusețea parcului l-a adus aici și pe Împăratul Franz Josef I care, la 16 septembrie 1891, a rămas impresionat de aranjamentele florale.

În perioada interbelică, acest parc a devenit cel mai mare rozariu din sud-estul Europei, având plantate peste 1.400 de soiuri de trandafiri.

În 1934, grădina a primit numele de Parcul Rozelor, femeile bogate din oraș aducând, pe banii lor, cele mai frumoase varietăți de trandafiri din Europa, America ori Asia. Tot atunci, s-a construit și un teatru de vară, funcțional până astăzi.

Câțiva ani mai târziu, în 1942, parcul devine Rozariul "Regina Maria".

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial Rozariul a fost distrus, fiind readus la viață după 1965, sub numele de Parcul Trandafirilor, iar în ultimii ani aici s-au plantat zeci de mii de butași de trandafiri multicolori.

Citeşte şi: Doliu la Hollywood!Un îndrăgit actor a murit la 69 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.