Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin s-a pronunţat împotriva boicotării în mod generalizat a cineaştilor şi artiştilor ruşi

World Festivals
berlinala

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin (Berlinala) s-a pronunţat miercuri împotriva boicotării în mod generalizat a cineaştilor şi artiştilor ruşi ca urmare a războiului rus din Ucraina, pe care l-a condamnat "energic", exprimându-şi totodată solidaritatea cu poporul ucrainean, relatează EFE, citat de Agerpres.

"Berlinala se poziţionează clar împotriva unui boicot generalizat al operelor culturale în funcţie de provenienţa lor, întrucât ar fi reprimate numeroase voci critice. Iar lumea are nevoie de voci critice", notează într-un comunicat organizatorii Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

De aceea, chiar şi în faţa "criminalului război de agresiune rusă" nu se poate încerca să se "excludă sau să se izoleze de Berlinală cineaştii sau artiştii ruşi pe motiv de naţionalitate", deoarece "în mod frecvent operele lor transmit critici la adresa regimului", subliniază comunicatul.

"Alt lucru este însă de a exclude de la participarea la Berlinală a instituţiilor oficiale ale statului", în acest caz fiind vorba de instituţiile ruseşti sau delegaţii, precum şi "actorii care sprijină regimul, în timp ce guvernul rus poartă un război atroce împotriva Ucrainei", de precizează în comunicat.
0
Festivalul este "un loc de întâlnire intercultural" şi "o platformă de dezbatere critică despre evenimentele mondiale actuale şi istorice", amintesc organizatorii.

"Arta şi cultura sunt elemente centrale ale societăţilor democratice, iar festivalurile de film sunt un loc în care artiştii din întreaga lume - indiferent de ţară - îşi prezintă operele şi se deschid dialogului", adaugă comunicatul.

Berlinala condamnă energic războiul de agresiune a Rusiei care contravine dreptului internaţional şi se solidarizează cu poporul din Ucraina şi cu toţi cei care se angajează împotriva acestui război", subliniază comunicatul.

Festivalul deplânge invazia rusă şi atacurile împotriva unor obiective civile, precum spitale, şcoli sau blocuri de locuinţe, care au provocat o catastrofă umanitară.

"Gândurile şi empatia noastră se îndreaptă spre victime, spre populaţia care suferă şi milioanele de persoane care au fugit" din calea războiului, adaugă textul, care se încheie cu speranţa ca "în curând să se pună capăt agresiunii ruse şi să se instaureze pacea în Ucraina".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.