Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul noului Bauhaus european debutează joi, la Bruxelles

Ministerul Culturii
concert, bruxelles, preluare, președinție, ue, consiliu

Festivalul noului Bauhaus european debutează joi, la Bruxelles, la Gare Maritime şi Mont des Arts, şi a fost creat împreună cu comunitatea noului Bauhaus european pentru a prezenta, a celebra şi a dezvolta mişcarea. Este conceput în jurul a trei piloni, Forum, Fair şi Fest (forum, târg şi celebrare).

Pe lângă programul bogat de la Bruxelles, festivalul cuprinde peste 200 de evenimente conexe create în comun, răspândite pe tot cuprinsul Europei, organizate în mod independent de parteneri. Preşedinta Ursula von der Leyen deschide astăzi oficial festivalul la Roma, la ora 13.00 CET la MAXXI (Muzeul naţional al artelor secolului XXI), printr-o transmisiune în direct împreună cu Bruxelles-ul, conform news.ro.

Forum, Fair şi Fest la Bruxelles

Forum este o conferinţă care se desfăşoară pe durata a trei zile de evenimente cu format participativ, incluzând de la mese rotunde până la discursuri de tip TED. Preşedinta Ursula von der Leyen, comisarii Johannes Hahn, Mariya Gabriel, Elisa Ferreira şi Kadri Simson vor încadra discuţiile din perspectivă europeană. Vorbitorii sunt personalităţi de renume mondial şi vor include arhitecţi importanţi, cum ar fi Francis Kéré, Shigeru Ban, Rem Koolhaas şi Stefano Boeri, personalităţi din lumea artelor precum Gerfried Stocker (Ars Electronica), artistul sonor Emeka Ogboh, preşedinta fundaţiei MAXXI Giovanna Melandri, scriitoarea şi activista Hilda Nakabuye şi oameni de ştiinţă precum Hans Joachim Schellnhuber, Stefano Mancuso şi Carlos Moreno (oraşul de 15 minute). Vor participa mai mulţi politicieni importanţi de la nivel naţional, cum ar fi Elke van den Brandt (ministrul mobilităţii din regiunea Bruxelles-Capitală), precum şi primarul oraşului Bruxelles, Philippe Close, şi primarul oraşului Praga, Zdeněk Hřib.

Pe durata Forumului, la 11 iunie, prestigioasele premii „Noul Bauhaus european” vor fi acordate în cele patru categorii ale noului Bauhaus european: reconectarea cu natura; recâştigarea unui sentiment de apartenenţă; prioritizarea locurilor şi a persoanelor care au cea mai mare nevoie şi conturarea unui ecosistem industrial circular şi sprijinirea gândirii care ţine seama de ciclul de viaţă. Finaliştii vor participa la ceremonie.

Partea din festival denumită Fair pune sub lumina reflectoarelor proiecte legate de noul Bauhaus european, incluzând, de exemplu, laboratoare locale ale cetăţenilor destinate să desfăşoare activităţi de pionierat în domeniul cercetării, cu finanţare din programe UE precum Orizont Europa, prototipuri care vor îmbunătăţi sustenabilitatea, incluziunea şi calitatea experienţelor noastre zilnice. Fair este creat în comun: din cele 316 cereri primite, 100 de proiecte au fost selectate spre a fi expuse în cadrul noului Bauhaus european pe suporturi fixe şi mobile (de la bicicletele electrice la tricicluri electrice), răspândite în centrul oraşului Bruxelles.

În fine, Fest este o celebrare a noului Bauhaus european pentru toată lumea. Programul, care va lua în stăpânire Mont des Arts din centrul Bruxelles-ului de astăzi până duminică, va atrage categorii diverse de public prin dans, instalaţii, teatru şi spectacole de muzică - cum ar fi cele susţinute de Patsyki Z Franeka, o formaţie muzicală ucraineană de succes şi de Дeva, câştigătoarea ediţiei din 2022 a concursului „Muzica mişcă Europa” –, precum şi prin experimente ştiinţifice, ateliere de reciclare în amonte şi multe altele. Artiştii şi actorii culturali vor participa, de asemenea, la forum.

Peste 200 de evenimente conexe în întreaga Europă

Printre evenimentele conexe organizate de comunitatea noului Bauhaus european în 25 de ţări se numără discuţii despre resursele regenerabile, tehnologiile inovatoare, agricultura urbană, evoluţia clădirilor şi mobilitatea favorabilă climei, precum şi concerte, laboratoare de idei şi expoziţii, prezentate pe site-ul festivalului. În timpul ceremoniei de deschidere, vor exista transmisiuni în direct cu zece dintre aceste evenimente conexe.

Noul Bauhaus european a fost lansat de preşedinta Ursula von der Leyen în septembrie 2021. El adaugă o dimensiune culturală Pactului verde şi accelerează tranziţia verde prin schimbări concrete pe teren.

„Noul Bauhaus european face posibile schimbări concrete pe teren, pentru a ne realiza obiectivele în materie de climă şi a îmbunătăţi calitatea vieţii în oraşele, satele şi regiunile în care trăim. Festivalul este o ocazie excelentă de aprofundare a discuţiilor şi de întâlnire cu cei care construiesc un viitor frumos, sustenabil, favorabil incluziunii”, a declarat Ursula von der Leyen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.