Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FIERBE Orientul Mijlociu: SUA avertizează împotriva CONFLICTELOR ce vizează Libanul

harta.infoturism.ro
liban

Şeful diplomaţiei americane, Rex Tillerson, a avertizat vineri împotriva oricărei utilizări a Libanului "ca teatru al conflictelor prin procură", desemnându-l totodată pe premierul libanez demisionar Saad Hariri drept un "partener solid al SUA", relatează AFP.

"SUA cer tuturor părţilor, atât din interiorul, cât şi din exteriorul Libanului, să respecte integritatea şi independenţa instituţiilor naţionale legitime ale Libanului, inclusiv guvernul şi forţele armate. În legătură cu aceasta, noi îl respectăm pe premierul libanez Saad Hariri în calitate de partener solid al SUA", a declarat el într-un comunicat, scrie agerpres.ro.

Citește și: Foarte interesant! Cine este cel mai bine plătit angajat din România și ce funcție are acesta

Sâmbăta trecută, Saad Hariri a creat surpriză, anunţându-şi - de la Riad - demisia, denunţând "sechestrarea" Libanului de către Hezbollahul şiit, membru al guvernului său, dar şi mişcare înarmată apropiată Iranului. Numeroşi observatori consideră că această decizie a fost dictată de Arabia Saudită, rivalul regional al Iranului.

De atunci, premierul nu s-a întors în Liban pentru a-şi oficializa demisia. Hezbollah a acuzat vineri Riadul că îl "deţine" pe şeful guvernului şi că-i "interzice" să se întoarcă în ţară, în timp ce preşedintele libanez Michel Aoun i-a "cerut" revenirea din Arabia Saudită.

Citește și: Toți șoferii sunt vizați: În funcție de ce s-ar putea calcula noua taxă auto și cine ar putea plăti cel mai mult

Anterior vineri, Rex Tillerson declarase jurnaliştilor, în cadrul turneului efectuat în Asia, că a primit "asigurări" din partea autorităţilor saudite că Saad Hariri a "luat singur decizia" de a demisiona şi că SUA nu au "nicio indiciu" potrivit căruia el ar fi reţinut împotriva voinţei sale.

Dar Tillerson îşi exprimase de asemenea neliniştea cu privire la consecinţele demisiei sale. "Structura actuală a guvernului", care reuneşte creştini şi musulmani sunniţi şi şiiţi, "a permis să se menţină un anume calm, pacea în Liban, deci de îndată ce se pune la îndoială acest echilibru al puterilor dovedit, aceasta creează potenţial pentru o schimbare a situaţiei", a avertizat el.

Citește și: Inedit! Cine sunt marii câștigători, după revoluția fiscală și cine va fi afectat de scăderea impozitului pe venit

"SUA susţin ferm suveranitatea şi independenţa Republicii Liban şi a instituţiilor sale politice" şi "se opun oricărei acţiuni care ar putea să ameninţe stabilitatea sa", a insistat secretarul de stat american în comunicatul său.

Într-un mesaj care pare adresat în primul rând Iranului şi Hezbollahului, Rex Tillerson a avertizat că "nu este loc sau rol legitim în Liban pentru forţe, miliţii sau elemente înarmate străine, altele decât forţele de securitate legitime ale statului libanez - care trebuie recunoscute drept singura autoritate pentru securitatea Libanului".

Citește și: Vestea care cutremură umanitatea: zeci de mii de oameni, înlocuiți cu roboți! Gigantul mondial care a luat această decizie

"SUA avertizează orice parte, din interiorul sau exteriorul Libanului, care ar utiliza Libanul drept teatru al conflictelor prin procură", a concluzionat el.

Washingtonul şi-a exprimat sprijinul susţinut în ultimele zile regelui Salman al Arabiei Saudite şi ambiţiosului prinţ moştenitor Mohammad bin Salman, chiar dacă Rex Tillerson a evocat vineri "câteva nelinişti" cu privire la soarta a peste 200 de persoane arestate în weekendul trecut în regat în cadrul unei epurări fără precedent efectuată în numele luptei împotriva corupţiei. "Intenţia este bună", a estimat secretarul de stat după o discuţie telefonică în cursul săptămânii cu omologul său saudit Adel al-Jubeir.

Citește și: Comisia Europeană deschide o anchetă împotriva României: Ce autoritate publică este luată în vizor și de ce

În timp ce tensiunile au crescut între Riad şi Teheran cu privire la Liban, dar şi la Yemen, confruntat cu un conflict în care cei doi rivali susţin tabere opuse, ministrul american a criticat încă o dată Teheranul pentru "activităţile sale destabilizatoare". În schimb, "eu nu aş spune că Arabia Saudită are o influenţă destabilizatoare în regiune", a precizat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.