Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FIFA a reglementat situaţia jucătorilor de fotbal legitimaţi în Ucraina şi Rusia:

FIFA

În urma escaladării situaţiei din Ucraina, care a condus la o criză umanitară în curs de desfăşurare, Consiliul FIFA a decis, în coordonare cu UEFA şi după consultarea părţilor interesate, să modifice temporar “Regulamentul privind Statutul şi Transferul Jucătorului” pentru a oferi securitate juridică şi claritate cu privire la o serie de aspecte, informează frf.ro, relatează News.ro.

Principiile sunt prezentate sub forma unei anexe temporare (Anexa 7) intitulată „Reguli temporare care abordează situaţia excepţională care decurge ca urmare a războiului din Ucraina”. Federaţia Română de Fotbal s-a adresat vineri FIFA cu propuneri în acest sens, printr-o scrisoare a preşedintelui FRF, Răzvan Burleanu, către preşedintele FIFA, Gianni Infantino, în încercarea de a reglementa situaţia jucătorilor de fotbal legitimaţi în Ucraina, seniori sau juniori, profesionişti sau amatori, propunând un set de măsuri, o parte dintre ele fiind azi aprobate de forul mondial.

Deciziile luate astăzi de Consiliul FIFA, unde preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, este membru:

  • În ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, pentru a oferi jucătorilor şi antrenorilor posibilitatea de a lucra şi de a fi remuneraţi şi pentru a proteja cluburile ucrainene, cu excepţia cazului în care părţile convin altfel, toate contractele de muncă ale jucătorilor şi antrenorilor străini cu cluburile afiliate la Federaţia Ucraineană de Fotbal vor fi considerate suspendate automat până la sfârşitul sezonului în Ucraina (30 iunie 2022), fără a fi necesară nicio acţiune din partea părţilor în acest sens.
  • Pentru a facilita plecarea jucătorilor şi antrenorilor străini din Rusia, în cazul în care cluburile afiliate la Federaţia de Fotbal din Rusia nu ajung la un acord reciproc cu jucătorii şi antrenorii străini înainte sau până pe 10 martie 2022 şi cu excepţia cazului în care se convine altfel în scris, jucătorii şi antrenorii străini vor avea dreptul de a-şi suspenda unilateral contractele de muncă cu cluburile afiliate Federaţiei din Rusia până la finalul sezonului în Rusia (30 iunie 2022).
  • Suspendarea unui contract conform paragrafelor de mai sus va însemna că jucătorii şi antrenorii vor fi consideraţi „în afara contractului” până la 30 iunie 2022 şi, prin urmare, vor avea libertatea de a semna un contract cu un alt club fără a se confrunta cu diverse consecinţe.

FLEXIBILITATE SUPLIMENTARĂ

  • Mai mult, pentru a oferi flexibilitate jucătorilor a căror înregistrare a fost făcută la Federaţia Ucraineană sau la cea din Rusia şi care au părăsit sau ar putea intenţiona să părăsească teritoriul Ucrainei sau al Rusiei ca urmare a războiului, jucătorii străini vor avea voie să se legitimeze la alte cluburi chiar dacă perioada de înscriere este închisă la Federaţia din ţara clubului respectiv.
  • Pentru ca această excepţie să fie aplicabilă şi pentru a proteja integritatea competiţiilor, înregistrarea la noul club trebuie să aibă loc până pe 7 aprilie 2022. Pentru a proteja în continuare integritatea competiţiilor, cluburile au dreptul să înregistreze maximum doi jucători care au beneficiat de excepţie.

PROTECŢIA JUCĂTORILOR MINORI

  • În ceea ce priveşte protecţia minorilor, se va considera că minorii care pleacă din Ucraina în alte ţări din cauza conflictului armat îndeplinesc cerinţele articolului 19 alin. 2 d) din “Regulamentul privind Statutul şi Transferul Jucătorului”, care scuteşte minorii refugiaţi de la norma care împiedică transferul internaţional de jucători înainte de vârsta de 18 ani.

FIFA doreşte să-şi reitereze condamnarea utilizării forţei armate de către Rusia în Ucraina şi speră într-o încetare rapidă a ostilităţilor şi revenire la pace.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.