Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FIFA: Infantino este amenințat de o nouă procedură (presă)

Gianni Infantino

Președintele FIFA, Gianni Infantino, este amenințat de o nouă procedură, fiind atacat de un fost membru al comisiei sale de guvernanță, care a sesizat comisia de etică a forului fotbalistic mondial, scrie miercuri New York Times, citat de AFP.

Potrivit ziarului american, Joseph Weiler, profesor de drept la universitatea din New York, estimează că Infantino și alți responsabili ai FIFA au intervenit pentru a bloca activitatea comisiei de guvernanță, ce era menită să refacă prestigiul FIFA, afectată de cel mai mare scandal de corupție din istoria sa. "Plângerea mea a fost depusă în ultimele zile", a indicat Weiler pentru New York Times. El a precizat că acuzațiile sale le confirmă pe cele ale lui Miguel Maduro, fost președinte al comisiei de guvernanță, care a fost audiat miercuri de deputații britanici.

Contactată de AFP, FIFA nu a comentat această informație. În timpul audierii de miercuri, Maduro, fost ministru portughez și fost avocat general la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a descris FIFA ca fiind o instituție ce funcționează "cu un sistem de reguli fără ca legea să domnească". El l-a acuzat pe Infantino, președinte al FIFA din februarie 2016 și urmaș al lui Sepp Blatter. Maduro, în dezacord cu președintele FIFA, a fost obligat să se retragă din funcție în luna mai, spre surprinderea generală, la mai puțin de un an după ce a fost ales, ceea ce i-a împins pe Weiler și pe alți trei membri ai comisiei de guvernanță să demisioneze.

Weiler a declarat pentru Nw York Times că vrea să creadă că va exista "o anchetă serioasă" a comisiei de etică. El nu este totuși prea optimist: "Prin prisma experienței mele în cadrul comisiei de guvernanță, am îndoieli foarte serioase în ce privește capacitatea FIFA de a se reforma cu actuala sa conducere". Comisia de etică a deschis în 2016 o anchetă preliminară împotriva lui Infantino, procedură care a fost apoi clasată. Miercuri, Maduro a afirmat că Infantino s-a opus neadmiterii candidaturii vicepremierului rus Vitali Mutko pentru Consiliul FIFA. În martie, Mutko a fost declarat "neeligibil" pentru un nou loc în Consiliul FIFA, al cărui membru era până atunci. Șef al comitetului de organizare a Mondialului care va avea loc anul viitor în Rusia, el a devenit neeligibil pentru un nou mandat din cauza postului său de vicepremier, ce prezintă ''posibile riscuri de interferență și de conflict de interese cu statutul FIFA și cu articolul 14 din codul de etică'' al instanței fotbalului mondial.

Potrivit lui Maduro, Infantino a încercat să influențeze decizia blocării candidaturii lui Mutko. Maduro susține că Infantino "și-a exprimat îngrijorarea" în legătură cu impactul pe care neacceptarea candidaturii lui Mutko îl va avea asupra Mondialului 2018. Maduro spune că secretarul general al FIFA, doamna Fatma Samoura, l-a avertizat "să găsească o soluție sau președinția ar fi pusă în discuție și Cupa Mondială ar fi un dezastru". Maduro a adăugat că Infantino "nu s-a simțit confortabil" cu decizia luată împotriva lui Mutko și a considerat că "nu există dovezi" în privința implicării oficialului rus în dopajul din țara sa, conform Agerpres.

Maduro a estimat că FIFA se caracterizează prin "incapacitatea" de a accepta o examinare independentă. El a adăugat că Infantino a ales să "supraviețuiască politic" în loc să protejeze comisiile independente. În plus, Infantino nu i-a mai vorbit după neacceptarea candidaturii lui Mutko.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.