Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FIFA neglijează cluburile ucrainene, acuză directorul sportiv al lui Şahtior Doneţk: 'Simţim că luptăm nu doar împotriva Rusiei, ci şi împotriva FIFA'

Sahtior Donetk

"Simţim că luptăm nu doar împotriva Rusiei, ci şi împotriva FIFA", a declarat, pentru cotidianul The Guardian, directorul sportiv al lui Şahtior Doneţk, Darijo Srna, în opinia căruia forul fotbalistic mondial neglijează cluburile ucrainene.

Într-un interviu acordat la mai puţin de o săptămână după ce atacantul ucrainean Mihailo Mudrik s-a transferat de la Şahtior la Chelsea în schimbul sumei de 100 de milioane de euro, Darijo Srna a criticat dur FIFA, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins apelul lui Şahtior împotriva regulilor FIFA privind transferurile de urgenţă, care le permit jucătorilor şi antrenorilor străini să-şi suspende contractele până la sfârşitul lunii iunie 2023. De asemenea, TAS a respins o cerere de compensaţii financiare depusă de Şahtior. Gruparea ucraineană solicita despăgubiri de aproximativ 50 de milioane de euro din partea FIFA, reprezentând sumele de transfer pierdute în cazul a patru jucători.

"Întreaga lume ajută Ucraina, dar FIFA nu o ajută în fotbal. Este de datoria lor şi nu fac nimic", a afirmat Srna, fost mare fundaş stânga al lui Şahtior şi al naţionalei Croaţiei.

Clubul din Doneţk, unde Mircea Lucescu a antrenat cu mare succes între 2004 şi 2016, a pus la punct de multă vreme o strategie de a aduce jucători din străinătate, care se transferă apoi, în schimbul unor sume importante, la cele mai mari cluburi din Europa. Şahtior s-a bazat pe asta pentru a continua după izbucnirea unui război care i-a redus mult veniturile şi a obligat-o să joace cu porţile închise.

"Ce ne-a făcut FIFA nu este corect. Ne vor distruge. Nu cerem bani care nu sunt ai noştri: vrem să protejăm un club care a jucat de 17 ori în faza grupelor Ligii Campionilor. Şi nu contează dacă suntem noi sau alt club, este vorba de întreaga ţară. Vrem ca ei să protejeze liga ucraineană şi, în schimb, simţim că luptăm nu doar împotriva Rusiei, ci şi împotriva FIFA", a spus Srna.

Deşi Srna este reticent în a da exemple, un caz este cel al lui Manor Solomon, care s-ar fi alăturat lui Fulham în vara anului pentru o sumă de transfer, până când clubul din Premier League a înţeles că are dreptul să-l ia pe jucător sub formă de împrumut. Unele cluburi, nu toate, au profitat de Şahtior, dar Srna nu dă vina pe ele. "În definitiv, FIFA a creat condiţiile pentru ca asta să se întâmple", a spus el.

"Se comportă de parcă nu le-ar păsa şi ce putem face? Suntem mici pentru ei", a declarat Srna. "Noi am reluat singuri campionatul. Până acum am pierdut doar două cluburi de primă divizie: Mariupol şi Desna. Toate celelalte au reuşit să rămână în viaţă. Vă puteţi imagina că FIFA vede tot ce se întâmplă, când oamenii mor şi fotbaliştii joacă sub bombe şi în sunetul sirenelor, iar ea nu face nimic?", a adăugat oficialul lui Şahtior.

"Toţi ne-am uitat la Cupa Mondială: pe de o parte vezi oameni zâmbind în Qatar, un turneu bine organizat, un fotbal de înalt nivel; de cealaltă parte, i-am văzut că nu i-au permis preşedintelui Zelenski să transmită înaintea finalei un mesaj despre ceea ce se întâmplă. Îi invit, din toată inima, să viziteze câteva zile Ucraina. Vreau să le arăt totul, să-i ajut să simtă puţin. După aceea, poate vor înţelege că ceea ce avem merită protejat", a spus Srna.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.