Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FIFA nu a făcut apel împotriva achitării fostului său preşedinte Sepp Blatter şi a lui Michel Platini, fost preşedinte al UEFA

FIFA

FIFA nu a făcut apel împotriva achitării fostului său preşedinte Sepp Blatter şi a lui Michel Platini, fost preşedinte al UEFA, spre deosebire de parchetul elveţian, informează joi L'Equipe.

Singura parte civilă în procesul în primă instanţă al lui Michel Platini şi Sepp Blatter, în aşa-numitul dosar al celor "2 milioane de franci elveţieni", FIFA a anunţat miercuri seara că nu are intenţia "să conteste verdictul" în cazul celor doi, care au fost achitaţi de Tribunalul Penal Federal (TPF) din oraşul Bellinzona la începutul lunii iulie, potrivit Agerpres.

"Aşadar, lăsăm autorităţile elveţiene să urmărească acest caz", a explicat forul fotbalistic mondial, condus de Gianni Infantino, chiar înainte de expirarea termenului pentru a depune recurs.

În vara acestui an, Platini a criticat FIFA pentru "ura" pe care i-o arată.

Parchetul elveţian a anunţat miercuri că a făcut apel împotriva achitării lui Platini şi Blatter, aceştia îndreptându-se spre un nou proces, scrie L'Equipe.

La începutul lui iulie, justiţia elveţiană i-a achitat pe cei doi în primă instanţă în cazul de fraudă care a spulberat în 2015 ambiţiile lui Platini de a accede în fruntea fotbalului mondial.

Această saga juridică şi mediatică începută în urmă cu şapte ani este, aşadar, departe de final. Ministerul Public al Confederaţiei Elveţiene (MPC, parchetul) a anunţat miercuri după-amiază că a "trimis o declaraţie de recurs la Curtea de Apel a Tribunalului Penal Federal (TPF)" din oraşul Bellinzona şi "a solicitat anularea hotărârii în primă instanţă", după achitarea lui Michel Platini (67 de ani) şi Sepp Blatter (86 de ani), pronunţată pe 8 iulie.

MPC a avut la dispoziţie un termen de douăzeci de zile pentru a anunţa aceasta declaraţie de recurs, după primirea (pe 29 septembrie) a sentinţei de motivare a achitării lui Platini şi Blatter. Acest termen a expirat miercuri. MPC, care anunţase în luna iulie că va face apel, a aşteptat până în ultima zi pentru a comunica pe acest subiect.

După şase ani de anchetă şi două săptămâni de proces (în luna iunie a acestui an), Platini şi Blatter au fost achitaţi în primă instanţă, în special pentru acuzaţia de fraudă. Procuratura, care nu a reuşit să convingă Curtea Penală a TPF, a cerut fără succes o pedeapsă cu suspendare de un an şi opt luni de închisoare şi un termen de încercare de doi ani împotriva celor doi.

Platini a îndeplinit rolul de consilier al lui Blatter între 1998 şi 2002, în primul mandat al elveţianului la conducerea FIFA, cu o remuneraţie anuală de 300.000 de franci elveţieni.

În 2011, când devenise deja preşedintele UEFA, francezul a reclamat o datorie de 2 milioane de franci elveţieni din partea Federaţiei internaţionale de fotbal pentru activitatea sa de consilier, sumă care i-a fost achitată de forul internaţional, în mod ''ilegal" şi "pe cheltuiala FIFA", în opinia procurorilor elveţieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.