Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FIFA se confruntă cu o acțiune în justiție din cauza calendarului aglomerat

FIFA

Organismul de conducere al fotbalului mondial FIFA este amenințată cu o posibilă acțiune în justiție din partea sindicatului mondial al jucătorilor FIFPRO și a World Leagues Association dacă își continuă planul de a organiza o Cupă Mondială a Cluburilor cu 32 de echipe la sfârșitul sezonului viitor.

Conform acestora, calendarul fotbalistic mondial este „acum dincolo de saturație, până în punctul în care ligile naționale nu mai pot să își organizeze în mod corespunzător competițiile", în timp ce „jucătorii sunt împinși dincolo de limitele lor, cu riscuri semnificative de accidentare și impact asupra bunăstării lor".

BBC Sport a relatat în decembrie că PFA (Asociația Fotbaliștilor Profesioniști) a solicitat consultanță juridică cu privire la lipsa de consultare cu privire la un calendar din ce în ce mai aglomerat și la impactul pe care acesta ar putea să-l aibă asupra membrilor săi.

Directorul executiv al PFA, Maheta Molango, a luat parte la o serie de discuții la nivel înalt în această perioadă, inclusiv la adunarea generală a Ligilor Europene de luna trecută, când directorul executiv al Premier League, Richard Masters,și-a exprimat o opinie tranșantă, conform căreia calendarul a ajuns „la un punct de inflexiune".

În sezonul următor, toate cele trei competiții europene de cluburi vor fi extinse la 36 de echipe. Liga Campionilor și Liga Europa vor avea opt meciuri în prima fază, față de șase în prezent. Este posibil ca un club să fie nevoit să joace 17 meciuri pentru a câștiga oricare dintre competiții.

Europa are 12 reprezentante la Cupa Mondială a Cluburilor extinsă, care va avea loc în Statele Unite în iunie și iulie anul viitor.

Într-o scrisoare adresată președintelui FIFA, Gianni Infantino, și secretarului general Mattias Grafstrom, consultată de BBC Sport, FIFPRO și World Leagues Association spun că dacă FIFA își extinde propriile competiții, atunci ar trebui să le modifice și pe celelalte.

Aceasta adaugă că „impunerea sarcinii adaptării asupra ligilor naționale și a jucătorilor este în mod inerent abuzivă" și „pune în pericol ligile naționale și afectează sănătatea și bunăstarea jucătorilor".

Cu toate acestea, BBC Sport înțelege că FIFA consideră că a ținut cont de bunăstarea jucătorilor prin când a făcut programările.

Aceasta susține că, într-o țară care are un campionat cu 18 echipe și o singură competiție de cupă - precum Germania - Cupa Mondială a Cluburilor și Cupa Intercontinentală ar reprezenta doar 2,3% din meciurile jucate la nivel de club pe parcursul sezonului.

De asemenea, consideră că influenta Asociație Europeană a Cluburilor a susținut planurile Cupei Mondiale a Cluburilor într-o declarație din decembrie.

Fifpro și World Leagues Association consideră că au oferit deja FIFA numeroase ocazii de a răspunde preocupărilor lor.

Cu toate acestea, în scrisoarea lor, ei afirmă clar că, dacă FIFA „refuză să se angajeze în mod oficial să rezolve problemele" la reuniunea consiliului de la Bangkok din 17 mai, membrii vor fi sfătuiți „cu privire la opțiunile pe care le au la dispoziție".

„Aceste opțiuni includ acțiuni în justiție împotriva FIFA", au spus ei.

La reuniunea consiliului Fifa din Thailanda se vor reuni toate cele 211 federații membre, urmând să aibă loc un vot cu privire la națiunea sau națiunile gazdă a Cupei Mondiale de fotbal feminin din 2027.

Amenințarea cu o acțiune în justiție împotriva FIFA vine în contextul în care cluburile din Premier League, dar și din celelalte campionate de top, au anunțat turnee profitabile de post și pre-sezon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.