Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Filiera Qatar, scandalul ce pune UE pe butuci. Liderii europeni sunt prinși în insectare

Gușă

De la scandalul achiziției ilegale de vaccinuri prin semnătura Ursulei von der Leyen, chiar și cei mai puțin informați au priceput filiera de mare corupție de la vârful UE, unde decidenții sunt plătiți de către corporații pentru a lua decizii de contracte cu bani europeni ce multiplică profiturile acestor giganți. Europarlamentarii n-au drept de decizie asupra contractelor, dar sunt la rândul lor plătiți de către companiile de lobby angajate tot de corporații, pentru a nu vocifera și a crea un cadru permisiv pentru matrapazlâcurile lor. Ăsta e jocul agreat demult, iar în plasa procurorilor au picat foarte puțini, și doar cei ce nu se subordonează vreunei strategii impuse de sus.

Qatar-ul a fost în această vară favoritul demersurilor europene fiind considerat ''colacul de salvare'' al Europei, după ce importurile de gaz din Rusia ar fi fost interzise (legat de asta am demonstrat acum 10 zile cum gazul rusesc trece și azi prin Ucraina, ajunge în Slovacia, apoi se îndestulează din el Austria și Germania, făcând plăți în avans rușilor). Printr-o strategie agreată de la vârful UE, zeci de europarlamentari au vizitat Qatar-ul cu misiunea de a netezi contactele politice spre a favoriza contractele de gaze, cancelarul Scholz a vizitat Doha informând opinia publică că a rezolvat  furnizarea de gaze pentru Germania, treaba a fost confirmată finalmente prin vizita qatarezilor la Berlin.

Acum o lună, odată cu debutul Mondialului de fotbal, Qatar-ul a impus interzicerea exhibiționismului de tip LGBT în timpul meciurilor, o treabă normală, dar care a fost considerată a fi un mare afront în interiorul UE, ai cărei oficiali au protestat public, dar în mod inutil. Ei bine, ăsta a fost pretextul necesar pentru a strica aranjamentele pentru furnizarea de gaze, Qatar-ul devenind brusc o ''oaie neagră'' pentru relaționarea europeană. Presa care îi lăuda la comandă a început să-i critice vehement tot la comandă, iar europarlamentarii ce lucraseră (cu beneficiu personal inclus!) la amenajarea relației UE-Qatar au devenit corupții de serviciu. Așa s-a ajuns la acuzarea și încarcerarea grecoaicei și tot la fel au intrat în #InsectarulCODRUȚEI peste 60 de alți europarlamentari. Declanșatorul acuzațiilor în serie nu e atitudinea qatareză referitoare la LGBT-iști, acesta e doar pretextul pentru public, miza reală este blocarea filierei de la Doha pentru furnizarea gazului către Europa. După așa-zisa stopare a aprovizionării din Rusia, dublată de interdicția de a mai cumpăra și din Iran, americanii vizează profituri uriașe din desfacerea gazului lor lichefiat și foarte scump pentru consumul european, iar filiera din Qatar îi încurca. Așa că au decis să antagonizeze oficial relația UE cu Qatar-ul, pentru maximizarea desfacerii lor, mai rămâne să se ocupe de furnizorul Algeria, probabil vom vedea în curând și vreo filieră algeriană de corupție. Rezultatul final vizat este trecerea de la dependența mult hulită de gazul rusesc ieftin și venit prin conducte, la o dependență a multor țări europene de gazul american scump și venit pe vapoare, combinat eventual cu cel al Norvegiei, țară ce nu iese din cuvântul hegemonului american.

Problema e gravă din punct de vedere al viitoarelor costuri de producție industrială în Europa, ce e previzibil că vor fi uriașe, ducând treptat și sigur la falimentul industriei europene. Lovitura este însă cel puțin dublă, deoarece ofensiva anticorupție începută pe filiera Qatar va deveni o vânătoare de vrăjitoare printre oficialii europeni, ce va distruge așa-zisa solidaritate a Occidentului. Ce se poate face? Mai nimic! Și suntem în această situație nu doar pentru că majoritatea europarlamentarilor este previzibil prinsă deja în #InsectarulCODRUȚEI, ci mai ales pentru că cvasitotalitatea liderilor țărilor din UE și-a pierdut autonomia de decizie, aceștia fiind prinși în #InsectarulUNCHIULUI-SAM. Adică spus pe românește, ''cine mișcă, mișcă-n brișcă!'', așa să pricepeți gesturile politice ale acestora din următoarea perioadă.

un comentariu de Cozmin Gușă

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.