Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Filipine: Ferdinand Marcos Jr nu dorește să se alăture Curţii Penale Internaţionale

dosare ancheta

Filipine nu se va alătura Curţii Penale Internaţionale (CPI), a anunţat, luni, preşedintele Ferdinand Marcos Jr, deoarece procurorul CPI încearcă să redeschidă o anchetă privind războiul mortal împotriva drogurilor condus de fostul preşedinte Rodrigo Duterte, relatează AFP.

”Filipinele nu intenţionează să se alăture CPI”, a declarat Ferdinand Marcos Jr reporterilor, după ce a indicat anterior că nu va coopera în cadrul unei anchete.

Manila s-a retras din CPI în 2019, după deschiderea unei anchete preliminare privind războiul sângeros al drogurilor condus de Rodrigo Duterte.

În septembrie anul trecut, judecătorii CPI au autorizat o anchetă asupra acestui război cu mii de oameni ucişi de poliţie, care ar putea constitui, potrivit judecătorilor, crime împotriva umanităţii.

Ancheta a fost suspendată două luni mai târziu, Manila asigurându-se că va analiza singură aceste presupuse crime. În timpul preşedinţiei sale, Rodrigo Duterte a refuzat să coopereze cu CPI, invocând o lipsă de jurisdicţie, acuzaţie respinsă ulterior de Curtea Supremă a Filipinelor, conform News.ro.

În iunie, procurorul Curţii Penale Internaţionale Karim Khan a declarat că cererea Filipinelor de a amâna ancheta nu este justificată şi că ar trebui reluată ”cât mai curând posibil”.

Ferdinand Marcos Jr, un proeminent avocat al războiului împotriva drogurilor, a fost ales preşedinte cu o victorie covârşitoare în mai, datorită unei alianţe cu fiica lui Rodrigo Duterte, Sara, care a câştigat candidatura pentru vicepreşedinte.

Instanţa a invitat Filipine ”să facă observaţii” cu privire la cererea procurorului de a relua ancheta. Manila are termen până pe 8 septembrie să răspundă, însă actualul preşedinte nu pare dispus să se supună jurisdicţiei de la Haga.

Chiar dacă CPI adună suficiente probe pentru a iniţia proceduri împotriva lui Rodrigo Duterte, reglementările sale o împiedică să îl judece în absenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.