Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Filme premiate la Oscar vor putea văzute în premieră națională la American Independent Film Festival de la București

American independent

"Women Talking", filmul regizoarei Sarah Polley premiat anul acesta de membrii Academiei Americane de Film cu Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat şi "The Whale", recompensat cu Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol principal pentru interpretarea lui Brendan Fraser, vor putea fi văzute în premieră în România la cea de-a 7-a ediţie a American Independent Film Festival ce va avea loc în Bucureşti la Cinema Elvire Popesco şi Cinemateca Eforie, între 21 şi 24 aprilie.

Biletele sunt disponibile, începând de miercuri, pe Eventbook.ro: https://bit.ly/BileteAIFF7

Ca în fiecare an, AIFF îşi propune totodată să aducă în atenţia publicului chestiuni sociale sau umanitare a căror rezolvare depinde de implicarea comunităţii şi îndeamnă spectatorii să susţină aceste cauze participând la discuţiile organizate dar şi cumpărând bilete la filmele din program. Toate încasările ce revin organizatorilor vor fi donate către sprijinirea cauzei respective, iar anul acesta chestiunea pe care AIFF o supune atenţiei împreună cu Asociaţiile: ARCA - Animal Rescue and Care, Animals International şi BRUNO Shelter Association, este cea a interzicerii transportului de animale vii.

Asistând la o proiecţie în cadrul festivalului puteţi deopotrivă contribui la sprijinirea celor care se implică în rezolvarea acestei probleme şi viziona filme premiate în cele mai importante competiţii de gen din lume, cu interpreti precum Rooney Mara, Claire Foy, Frances McDormand sau Joaquin Phoenix, într-o selecţie de film indie în premieră naţională.

Adaptare ingenioasă a romanului scris de Miriam Toews, "Women Talking" începe cu o declaraţie: "Ceea ce urmează este un act de imaginaţie feminină”. Expresia, preluată direct de la Toews, a fost folosită de bătrânii unei colonii religioase izolate în încercarea de a explica ani întregi de agresiuni sexuale - atribuite fantomelor, demonilor sau chiar isteriei („imaginaţia feminină sălbatică”) care au lăsat femei şi fete terorizate, însărcinate sau decedate. Când atacatorii sunt în cele din urmă prinşi şi arestaţi „pentru propria lor protecţie”, femeile au o scurtă fereastră în care să-şi imagineze viitorul. Ar trebui să rămână în comunitatea care le-a abuzat sau să plece, rupându-se astfel din Grădina Edenului, înstrăinate de Dumnezeul în care continuă încă să creadă?

Filmul ce le are în distribuţie pe Rooney Mara ("The Girl with the Dragon Tattoo", "Carol", "Her"), Claire Foy ("The Crown"), Jessie Buckley ("Fargo", "Judy") sau Frances McDormand ("Three Billboards Outside Ebbing, Missouri", "Nomadland", "The French Dispatch") „este în acelaşi timp înfiorător, palpitant, enervant şi plin de inspiraţie” nota The New Yorker şi „realizează ceva extraordinar: pe măsură ce personajele discută între ele, acestea vorbesc direct spectatorului, iar hambarul este în acelaşi timp o metaforă pentru întreaga lume şi locaţia fizică în care se află aceste femei în pragul schimbării”, după cum observă Financial Times.

Regizat de Darren Aronofsky, cunoscut publicului pentru "Requiem for a Dream", "Black Swan" sau mai recentul "Mother!", cu un Brendan Fraser „remarcabil într-o dramă întortocheată a auto-distrugerii” (The Guardian), "The Whale" spune povestea unui profesor de engleză destul de izolat, suferind de obezitate morbidă, care încearcă, oarecum tardiv, să reia legătura cu fiica sa adolescentă.

„Aronofsky ne provoacă să vedem dincolo de prejudecăţile şi ideile noastre pre-programate legate de atracţie, pentru a găsi frumuseţea în personajul central, în melodia caldă şi învăluitoare a vocii sale, în sufletul său poetic şi pasional. Dar, în acelaşi timp, îl filmează într-un mod care accentuează stadiul nedemn al vieţii sale ce se desfăşoară aproape în întregime pe canapea", potrivit The Guardian.

Apreciatul maestru al genului horror, Ari Aster, se întoarce cu cel de-al treilea său lungmetraj, "Beau is afraid", după uluitoarele sale succese, filmele Hereditary şi Midsommar. Regizorul şi scenaristul şi-a anunţat viitoarea colaborare cu Joaquin Phoenix încă din 2021, "Beau is Afraid" fiind prezentat atunci ca un „portret intim - ce se întinde pe câteva decenii - al unuia dintre cei mai de succes antreprenori ai tuturor timpurilor”, cu Phoenix - fost invitat special al American Independent Film Festival, în rolul principal.

 

Descris de către Aster ca fiind o „comedie de coşmar” care a trebuit să fie modificată dintr-un scenariu original de patru ore, "Beau is afraid" este povestea unui bărbat blând, dar înghiţit de anxietate, ce este nevoit să-şi înfrunte cele mai întunecate frici odată ce porneşte într-o călătorie odiseică înapoi spre casă în urma morţii subite a mamei sale. O călătorie „ameţitoare şi obsedantă care îţi stăruie în minte”, potrivit Screen Rant.

"Polite Society", lungmetrajul de debut al regizoarei Nida Manzoor, creatoarea celebrului serial de televiziune We Are Lady Parts, este „genul de producţie extrem de îndrăzneaţă care arată un talent în ascensiune care abia aşteaptă să arunce mai multe idei în mixul cinematografic.” titrau cei de la The Hollywood Reporter după premiera mondială de la Sundance.

Obsedată de artele marţiale, Ria Khan e convinsă că trebuie să îşi salveze sora mai mare, pe Lena, de la căsătoria iminentă. După ce obţine ajutorul prietenilor ei, Ria pune în acţiune cel mai ambiţios plan creat vreodată de deturnare a unei nunţi, totul în numele independenţei şi al legăturii dintre cele două surori.

 

"Funny Pages" este o comedie spumoasă care urmăreşte povestea unui ilustrator adolescent ce renunţă la confortul vieţii lui de cartier într-o sucită căutare de sine.

 

Copil fiind, Owen Kline a jucat rolul fratelui mai mic al lui Jesse Eisenberg în filmul The Squid and the Whale despre o familie din New York devastată de divorţul părinţilor. Kline interpreta la vremea respectivă un copil tulburat de 12 ani care ţine partea mamei sale şi care şi-a dezvoltat un obicei în a se masturba pe ascuns în public, ca răspuns emotional la trauma pe care o traversează. Debutul său regizoral nominalizat la Caméra d’Or, Cannes 2022 „prezintă multe dintre aceleaşi teme nesănătoase într-un film indie cu adevărat bizar, surprinzător chiar, voit indistinct şi hazliu.” se amuzau cei de la The Guardian.

 

Lawrence Kweller, un adolescent de 17 ani fără prea multe aspiraţii dar pasionat de filme, se angajează la un centru de închirieri casete video unde începe o relaţie complicată cu şefa lui mai în vârstă. I LIKE MOVIES este „proaspăt, plăcut, captivant, un coming-of-age blând şi bine echilibrat” este „genul de film care poate face chiar şi unui critic cinic să-i placă din nou filmele” concluziona IndieWire despre debutul în lungmetraj al regizorului Chandler Levack după proiecţia din cadrul Toronto IFF.

 

Biletele pentru AIFF.7 pot fi achiziţionate de pe: https://bit.ly/BileteAIFF7, fiecare dintre ele vine anul acesta cu câte un voucher Voyo.

 

Spectatorii sunt îndemnaţi să susţină cauzale sprijine anul acesta de festival prin achiziţionarea biletelor sau donând direct către cele trei organizaţii.

 

România este unul dintre cei mai mari exportatori de animale vii din Europa. În fiecare an, sute de mii de necuvântătoare, în special oi, sunt înghesuite în vapoare şi transportate în condiţii greu de imaginat, în special către Orientul Mijlociu şi Africa. Acum câteva luni imaginile groaznice cu cele peste 14 mii de oi moarte în Portul Midia au făcut înconjurul lumii, iar asociaţiile internaţionale de protecţie a animalelor au acuzat o supraîncărcare a vaporului. Deşi există reglementări naţionale şi internaţionale cu privire la astfel de situaţii, sunt încă multe mecanisme care trebuiesc perfectate, în lipsa lor, astfel de situaţii se pot repeta, supunând alte sute de mii de animale la o suferinţă prelungită şi inutilă. Uniunea Europeană a recomandat deja vara trecută României interzicerea exportului de animale vii, după ce un cargou a pornit cu mii de oi la bord către Golful Persic, în luna august, pe o căldură infernală. Sute de animale au murit atunci pe drum, susţin reprezentanţii Animals Internaţional.

 

AIFF invită publicul la un Open Talk: Ban live animal export menit să atragă atenţia asupra acestui subiect, să informeze dar şi să dezbată posibile rezolvări ale situaţiei. La discuţia ce va avea loc la Cinema Elvire Popesco duminică, 23 aprilie, de la ora 18:30 vor participa Gabriel Păun – activist şi iniţiator al campaniei #SalveazăMioriţa de interzicere a transportului de animale vii, prin Animals International, Ovidiu Roşu – medic veterinar implicat în cazul de la Midia şi Mihai Dragolea – regizor de film documentar, ce a investigat teme de mediu şi lucrează în prezent pentru un adăpost de câini comunitari.

 

American Independent Film Festival revine anul acesta şi la Cluj-Napoca, între 21 şi 23 aprilie cu proiecţii la Cinema Arta şi Cinema Victoria, ediţie locală prezentată de Fortech a GlobalLogic Company.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.