Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Filmul atacului armat din Anglia. Care sunt pistele anchetatorilor

facebook.com
London police

Tânărul care a împuşcat mortal joi seara cinci oameni, inclusiv o fetiţă de 3 ani, în oraşul britanic Plymouth a fost identificat vineri de poliţie ca fiind Jake Davison, în vârstă de 22 de ani, informează Reuters. Motivele gestului său rămân deocamdată neclare.

Davison a ucis mai întâi o femeie pe care o cunoştea într-o casă din nordul oraşului, apoi a ieşit din casă şi a ucis-o pe fetiţă, împreună cu bărbatul alături de care se afla aceasta pe stradă, o rudă neprecizată a copilei. Pistolarul a împuşcat apoi alte două persoane care au fost grav rănite, după care a intrat într-un parc, unde a ucis un alt bărbat, şi apoi o altă femeie pe o stradă din zonă.

Întregul atac a durat doar câteva minute şi s-a încheiat după ce tânărul s-a sinucis cu aceeaşi armă, înainte de a putea fi reţinut de poliţişti.

Responsabilii poliţiei din Devon şi Cornwall, unde se află Plymouth, în regiunea Southwest England, au menţionat că nu au fost stabilite motivele faptei, dar deocamdată nu se ia în considerare un act terorist sau o legătură cu grupuri de dreapta ori altele similare.

Astfel de crime sunt rare în Marea Britanie, iar sud-vestul Angliei este o destinaţie turistică privilegiată şi este cunoscută ca fiind o regiune paşnică. Oraşul Plymouth găzduieşte cea mai mare bază navală din Europa occidentală, dotată inclusiv cu submarine nucleare.

Presupusul autor al atacului armat de joi seara din Plymouth, soldat cu cinci morţi, între care o fetiţă de trei ani, avea permis de port-armă, iar mesajele sale pe reţelele sociale indică tendinţe depresive, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Tânărul a utilizat, potrivit unor martori, o puşcă cu pompă pentru a împuşca mortal mai întâi o femeie din propria sa familie, apoi alţi patru oameni în stradă, între care o fetiţă de trei ani.

Davison apare pe un canal de Youtube suprimat vineri dimineaţa, sub numele Professor Waffle, plângându-se de dificultăţile întâmpinate în relaţiile cu femeile şi în încercarea de a slăbi şi prezentându-se drept "gras" şi "virgin". "Nu mai am niciun chef să fac nimic", spune el în cel mai recent video în care se plânge de asemenea că trăieşte "mereu în aceeaşi casă, în aceeaşi situaţie".

Din acelaşi cont, tânărul a dat "like" unor clipuri despre arme de foc şi a urmărit un canal legat de mişcarea misogină "Incel" (prescurtare de la celibatar involuntar), aflată la originea unor violenţe în SUA.

Ministrul de interne britanic Priti Patel a asigurat pe posturile de televiziune britanice că vor fi trase "învăţăminte" din acest atac, "cu atât mai mult cu cât există factori-cheie ca activitatea online şi arma de foc în sine". Ea a calificat totodată drept "extrem de importantă" problema "incitării la extremism online"

A fost cel mai grav astfel de atac survenit în Marea Britanie din 2010. În Regatul Unit, poliţiştii sunt rareori înarmaţi şi legislaţia privind posesia de arme este una din cele mai stricte din lume, în urma atacului de la Dunblane, din Scoţia, din 1996, când 16 elevi au fost masacraţi în câteva minute.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.