Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Filmul 'Experimentul Piteşti' va rula în avanpremieră miercuri, la TNB, in memoriam Ion Caramitru

Capital
TNB

Filmul artistic independent "Experimentul Piteşti", început în 2011 de regizoarea Victoria Baltag, va rula în avanpremieră miercuri, la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti, in memoriam Ion Caramitru, informează site-ul TNB.

Impresionat de subiectul, dar şi de miza artistică a filmului, precum şi de cadrul independent de realizare, Ion Caramitru s-a alăturat echipei pro bono. Data de 9 martie 2022 pentru avanpremieră nu este deloc întâmplătoare, ci marchează un omagiu adus actorului Ion Caramitru, precizează sursa citată.

Lungmetrajul prezintă unul dintre cele mai înfiorătoare experimente de mutilare emoţională şi fizică prin tortură, realizat de regimul comunist - "Experimentul Piteşti". Proiectul este rezultatul a 10 ani de muncă benevolă şi voluntară a peste 600 de oameni, precizează sursa citată.

Povestea filmului începe cu momente din viaţa socială a anilor 1942-1948 (zona Moldovei, Iaşi), aduce în prim-plan psihologia umană şi culminează cu punerea în imagini a "fenomenului reeducării" în România (1948-1954). Reconstituirea evenimentelor s-a realizat în urmă unei documentări de arhivă amănunţite, care s-a desfăşurat pe parcursul a peste trei ani, conform news.ro.

Prima parte a filmărilor s-a desfăşurat la Iaşi - Colegiul Naţional "C. Negruzzi", Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Casa Memorială "Mihail Sadoveanu", Vila Sonet - Muzeul "Mihai Codreanu", Râpa Galbenă, strada Sărărie, Primăria şi centrul oraşului, de la Palatul Culturii, până la Catedrala Mitropolitană. De asemenea, s-a filmat şi în Aroneanu, sat tradiţional românesc, unde sunt două case autentice din 1944.

Potrivit realizatorilor, primul material filmat a fost realizat la Fortul 13 Jilava, iar materialul a fost folosit la prima campanie de colectare de fonduri pentru acest proiect (mai 2015).

Perioada nefastă a istoriei, între 1949-1952, a făcut mii de victime: reeducarea, tortură fizică şi mentală a studenţilor din România, iniţiată de comunişti. Scopul: crearea omului de tip nou. Cei care aveau o altă convingere politică sau religioasă, alta decât cele agreate de regim, erau supuşi reeducării prin tortură. A fost considerat cel mai agresiv program de spălare a minţii din Europa de Est, se arată în descrierea peliculei.

"La 33 de ani de la căderea comunismului, numărul exact al victimelor 'Experimentului Piteşti' nu este nici până astăzi cunoscut. Cu un efort început acum 10 ani, ne-am propus să aducem în atenţia publicului o parte dintre evenimentele petrecute atunci. Este un film artistic cu o componentă puternică de documentare. Timp de trei ani am discutat cu victime, cu familiile acestora, cu istorici, cu reprezentanţi ai Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. 'Experimentul Piteşti' nu a fost un simplu accident. A fost un efort programatic de distrugere, prin tortură fizică şi emoţională. 'Experimentul Piteşti' trebuie să fie în manuale, pe ecrane, în muzee, pentru a ne asigura că istoria nu se repetă. Le mulţumim tuturor celor care ne-au susţinut până acum şi au ales să doneze pentru ca 'Experimentul Piteşti'-Filmul să ajungă pe ecrane. De asemenea, le mulţumim şi celor care vor să ne ofere în continuare un ajutor în cunoaşterea istoriei şi ororilor comunismului", a declarat Victoria Baltag, regizoarea filmului şi iniţiatoarea proiectului Experimentul Piteşti - Filmul.

Este un proiect 100% independent, care a dus lipsă de finanţare. A fost realizat din donaţii, împrumuturi şi contracte amânate, majoritatea actorilor şi echipei au lucrat 10 ani fără să fie plătiţi încă şi au făcut acest lucru pentru că au considerat că un astfel de proiect era mai mult decât necesar.

"Proiectul a fost finanţat exclusiv din fonduri private şi din crowdfunding. Astfel că, din lipsa de fonduri, întreaga echipă de filmare a lucrat benevol, inclusiv actorii, Ion Caramitru, Axel Moustache, Rareş Lucaci şi Sergiu Moraru, fiind doar o parte dintre cei ce alcătuiesc distribuţia filmului. Încă este nevoie de sprijin financiar pentru a duce la bun sfârşit acest proiect atât de necesar. Nevoile de finanţare sunt urgente, cu atât mai mult cu cât proiectul îşi propune să fie lansat cu un şir de evenimente: după avanpremieră vor urma o expoziţie de fotografie, apoi una de pictură şi o lansare de carte cu poveştile nespuse din perioada anilor sub comunism în Romania. Aşadar, de la logistica aferentă tuturor evenimentelor şi până la costuri de servicii foto - video sau de onorarii actori, facem un ultim apel la toţi cei interesaţi să susţină acest proiect extrem de îndrăzneţ şi necesar. Suma ţintită este de aproximativ 50.000 euro", se arată în apelul de finanţare al realizatorilor peliculei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.