Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Filmul 'Șpagă pentru judecător' a rulat la Curtea de Apel București

stan mustata

Apărarea lui Stan Mustață a solicitat instanței o nouă expertiză a înregistrărilor în care magistratul aranja, conform DNA, sentințele din dosare.

Stan Mustață, judecătorul acuzat de mită și care trebuia să dea verdictul în Dosarul ICA al lui Dan Voiculescu, și-a văzut ieri, în public, filmul în care el aranja șpaga în vila din Colentina. „Cinematograful” a fost sala de judecată a Curții de Apel București. Aici s-a desfășurat un nou termen în dosarul în care acesta este acuzat de DNA de trafic de influență și mită.

Minutele de care s-a agățat disperat fostul judecător

Ex-magistratul și apărătoarea sa Mariana Văsîi, avocata lui Cristian Cioacă, au cerut parcurgerea tuturor înregistrărilor audio-video ale discuțiilor dintre Mustață și cei trei complici: grefiera Mariana Curea, Florian Alexandru și Ion Boraciu.

Motivul invocat de Mustață: între stenogramele DNA și conversațiile din înregistrări sunt diferențe. Mai exact, vreo trei minute din cele câteva ore de înregistrări.

În plus, Văsăi a cerut și o expertiză a autenticității probelor.

Judecătoarea Codruța Strâmb a fost de acord doar cu vizionarea în sală a secvențelor reclamate.

AVANPREMIERĂ ABSURDĂ

Până să se apese play, fostul magistrat a încălzit el însuși publicul cu o prestație a la Toma Caragiu. Și-a făcut Cruce, și-a pus mâna la tâmplă, cu sensul popular „că asta nu e normal”, și și-a dat ochii peste cap în minutele când procurorul DNA s-a opus expertizării înregistrărilor.

DRAMĂ

Vizionarea a început prost pentru Mustață. Primele secvențe reclamate nu erau găsite pe înregistrări, așa că judecătoarea a stabilit că aceste stenograme sunt identice cu discuțiile.

TRAGEDIE

Mustață a încercat să explice că a încurcat momentele, dar că nu a mințit. S-a întors către grefiera Curea cu o privire de groază.

MOMENTUL DE ONOARE

Din disperare Mariana Văsâi a încercat chiar să sugereze că DNA a suprapus mai multe înregistrări din zile diferite. Argumentul suprem al avocatei de lux: Mustață este îmbrăcat diferit. Fostul judecător a intervenit onorabil „să fim serioși, doar mi-am dat geaca jos”.

SUSPANSUL

Pentru restul momentelor reclamate de Stan Mustață, judecătoarea Codruța Strâmb a stabilit că înregistrările nu sunt inteligibile și nu se poate stabili cu exactitate ce anume se discută.

Procurorii trebuie să vină cu precizări

În urma ședinței de ieri, instanța Curții de Apel București a decis programarea unui nou termen al dosarului pe data de 2 aprilie. La termenul de săptămâna viitoare, Direcția Națională Anticorupție trebuie să prezinte precizări suplimentare prin care să clarifice modul cum au fost scoase stenogramele pe minutele neinteligibile. Tot la termenul viitor, judecătoarea Codruța Strâmb va trebui să decidă, în funcție de amănuntele prezentate de DNA, și dacă este nevoie de o contraexpertiză a înregistrărilor. De menționat că, procurorul DNA de ședință a refuzat să semneze procesul verbal al ședinței spre supărarea judecătoarei.

REACȚII

„Încercăm să tragem de timp, doar așa poate să piardă DNA-ul”

Pe înregistrările video, Stan Mustață apare în imagini cum stă în capul unei mese de patru-șase persoane pe care este așezată o tradițională față de masă albă. În mijlocul petrecăreților, se află mâncare și băutură din belșug, din care fostul magistrat se servește fără încetare.

Petreceri cu sentințe

În dreapta judecătorului, scaunul de la masă îi era rezervat mereu grefierei Mariana Curea. În stânga se afla Alexandru Florian, iar în fața lui era poziționat Ion Boraciu.

Din când în când, grefiera se așează pe micuța canapea de lângă judecător, iar acesta o atingea delicat pe mână.

Sufletul acestor șezători în cadrul cărora Mustață și complicii aranjau șentințele era chiar fostul magistrat. Acesta țipa, chiuia, râdea în hohote, ca Gigi Becali, înjura și încerca mereu să arate cine e șeful de la masă.

Anchetatorii anticorupție au înregistrări video din camera unde cei patru petreceau și înregistrări audio din baie, acolo unde Mustață se retrăgea pentru a stabili amănuntele fine ale aranjării sentințelor.

Dictarea magistratului

În timpul vizionării probelor audio-video, avocatul lui Ion Boraciu a venit la Florian Alexandru și i-a șoptit la ureche: „Încercăm să tragem de timp, doar așa poate pierde DNA-ul”.

Reamintim că în cadrul înregistrărilor filmate de procurori, Mustață le dicta lui Alexandru și lui Boraciu adresele și numele inculpaților la care să se ducă să ceară bani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.