Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Final de campanie pentru șefia PNL. Notă de plată scumpă pentru strategii falimentare

orban busoi

Trei candidați angrenați în cursa pentru șefia PNL ar trebui să fie  o situație în care perspectiva  unui al  doilea tur de scrutin  să nu fie deloc  îndepărtată. De altfel, pentru asta a  fost aruncat în luptă  Viorel Cataramă - pentru  a rupe  voturi din zona  Orban astfel încât Cristian  Bușoi să se poată  califica liniștit în a doua  rundă. Dar ce te faci când "iepurele" pe care mizai ia mai multe  voturi decât  tine în  filialele județene, în  timp ce  liderii de mari organizații dau semnale după semnale în favoarea adversarului tău principal?

Surse din PNL spun că nu va fi necesar un al doilea tur pentru alagerea preşedintelui acestei formaţiuni politice, pentru că Ludovic Orban va strânge numărul de voturi necesar pentru a deveni președinte încă din primul tur.

După ce  o serie de filiale  care anunțaseră inițial  că vor merge cu Cristian Bușoi la Congres au  făcut  acum pasul spre Ludovic Orban sau se preconizează o paritate a voturilor delegaților respectivei organizații între cei doi  adversari principal, nici tactica  folosirii lui Cataramă ca un potențial rezervor  pentru atragerea voturilor  nehotărâților nu dă roade.

Conform  unor  surse  din conducerea  liberală,  scenariul unui al doilea tur de scrutin pentru alegerea președintelui formațiunii nu mai stă în picioare, deoarece, cred  ei, Orban  va  aduna  numărul de voturi  necesare pentru a deveni liderul PNL încă  din primul tur.

"Mai degrabă se pune problema cu cât va pierde Bușoi" susțin sursele citate.

Ce s-a întâmplat la Iași pare a da  motive și mai multe de îngrijorare pentru liderul PNL București. Dacă  votul pe moțiuni  dat de această filială arată că liberalii locali îl văd pe Orban mai bun decât Buşoi şi Cataramă la un loc. P În schimb, dacă programul propus de Orban a primit de aproape trei ori mai multe voturi la Iaşi decât cele ale contracandidaţilor săi, Viorel Cataramă a  fost cel care a  furnizat adevarata surpriză în Consiliul Director Judeţean al PNL Iaşi. Astfel, dintre cei 68 de membri ai CDJ Iaşi prezenţi la reuniunea de duminică, 61 au spus da pentru moţiunea lui Orban, 22 au mers pe cea a lui Cristian Buşoi şi ... 23 pe cea a lui Viorel Cataramă. O filială a PNL poate să susţină mai multe candidaturi, aşa se explică numărul voturilor mai mare decât numărul celor care votează.

Cu toate  acestea, Cataramă nu are nici o șansă să ajungă nici măcar să-și susțină moțiunea  de candidatură în ziua  Congresului.. Este  nevoie de o majoritate simplă pentru ca un candidat să-şi poată duce moţiunea la Congresul de la Bucureşti, unde pe 17 iunie urmează să fie ales preşedintele PNL. Mai trebuie şi un număr minim de filiale judeţene care să sprijine astfel moţiunea: zece. - o misiune imposibilă pentru  Cataramă și cu ceva emoții chiar și pentru Cristian Bușoi, care vede  cu de la o zi la alta se subțiază numărul filialelor din spatele său.

La Iași, de exemplu,  surprizele sunt excluse, chiar dacă cei 120 de delegaţi care vor reprezenta PNL Iaşi la congresul de alegere a preşedintelui pot să-l voteze pe oricare dintre candidaţi. Organizaţia Municipală, prin liderul ei, Marius Bodea, pariază pe Buşoi, în timp ce liderul Organizaţiei Judeţene a PNL Iaşi, Costel Alexe, a făcut lobby pentru Orban.

Veștile rele   vin din zona puținelor  filiale puternice care până acum nu-și făcuseră publică susținerea pentru un candidat sau altul. În  timp ce liderul PNL Sibiu, Raluca Turcan a  bătut palma  cu Orban, anunțându-și, în paralel intenția de candidatură la  unul din cele  patru  postuti de  prim-vicepreședinți,  la nivelul PNL Suceava - organizația cea mai puternică, care va  avea peste 200 de delegați la Congres - susținerea majoritară e pentru același candidat, chiar dacă liderul Gheorghe Flutur nu și-a făcut  publică opțiunea.

În cazul Clujului, conducerea judeţeană a decis să dea posibilitatea delegaţilor la congres să voteze după cum le dictează conştiinţa.  Cu toate acestea, votul de sâmbătă va fi un barometru al modului cum se împart între cei trei candidaţi voturile conducerii judeţene a PNL Cluj.  Orban  și ai lui mizează pe scenariul în care doar ei  vor obține peste 50 la sută din voturi pentru moțiunea prezentată casă mai dea o lovitură de moral taberei lui Bușoi.

Totul depinde de ce pot oferi cei doi rivali. Clujul, una dintre cele mai importante filiale ale PNL din ţară, îşi doreşte să obţină două funcţii de conducere la nivel naţional, una de prim-vicepreşedinte al partidului, prin Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj şi alta de vicepreşedinte, prin deputatul Adrian Oros. Taberele  sunt însă împărţite. Unii îl susţin pe Ludovic Orban, cum este cazul lui Adrian Oros, iar alţii, precum preşedintele filialei, Daniel Buda, pe Cristian Buşoi, iar Alin Tişe nu s-a pronunţat încă

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.