Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Final de TELENOVELĂ Spania a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană în ceea ce privește statutul Gibraltarului

steag spania

Administrația de la Madrid a ajuns la un acord cu reprezentanții Uniunii Europene în ceea ce privește statutul provinciei britanice Gibraltar, oferind astfel asigurări că summitul UE pe tema acordului Brexit programat duminică va avea loc, relatează Reuters, conform Mediafax.

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a transmis sâmbătă că a ajuns la un acord în ceea ce privește statutul Gibraltarului și că summitul pe tema Brexit programat duminică va avea loc.

De asemenea, Sanchez a transmis că orice decizie privind provincia Gibraltar va fi luată împreună cu Spania.

„Negocierile între Spania și Marea Britanie au avut loc în această noapte. În urma unei conversații telefonice, Donald Tusk (președintele Consiliului European, n.red.) și Pedro Sanchez au ajuns la un acord în ceea ce privește Gibraltarul. Summitul se va desfășua conform planului”, a declarat o sursă diplomatică pentru Reuters.

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a declarat că solidaritatea și dialogul au reprezentat „calea europeană de a rezolva această problemă”, în urma unei discuții purtate sâmbătă cu Pedro Sanchez.

Declarațiile lui Junker au fost făcute după ce Spania a primit suficientă siguranță în ceea ce privește statutul Gibraltarului, pentru a renunța la opțiunea de veto din cadrul summitului care urmează să aibă loc duminică.

Pedro Sanchez, premierul Spaniei, a avertizat vineri că summitul UE pe tema acordului Brexit, programat duminică, ar putea fi anulat în cazul în care nu se ajunge la o înțelegere privind statutul viitor al provinciei britanice Gibraltar.

Guvernul din Marea Britanie a transmis sâmbătă, prin intermediul unui comunicat, că va discuta direct cu Spania viitorul Gibraltarului.

„Pentru negocierile de retragere, având în vedere circumstanțele speciale privind provincia Gibraltar, am purtat discuții cu Spania în care a fost implicat direct și Guvernul din Gibraltar. Aceste discuții au fost constructive și dorim să avem aceeași abordare și în viitoarea relație”, se menționează în comunicat.

Citește și: Viorica Dăncilă îl SOMEAZĂ pe Klaus Iohannis să își bage mințile în cap: Să își schimbe atitudinea în acord cu prerogativele constituționale .

Oficialii de la Madrid au acuzat Marea Britanie că a introdus o clauză în acordul de retragere care ar permite ca în provincia britanică Gibraltar să fie aplicați termenii unui viitor tratat comercial cu UE fără să mai fie necesar acordul Spaniei.

Londra dorește ca acordul privind ieșirea Marii Britanii din UE și cel privind relațiile viitoare post-Brexit să se aplice și provinciei Gibraltar, în timp ce Madridul vrea ca viitorul statut al acestui teritoriu să fie negociat bilateral.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.