Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Finanțele creditează cu 300 mil. lei funcționarea Fondului de Dezvoltare și Investiții

Atlantic Council
eugen teodorovici

Ministerul Finanțelor va acorda, din disponibilităţile contului curent general al trezoreriei statului, un împrumut de 300 de milioane de lei Comisiei Naționale de Strategie și Prognoza în scopul constituirii sumelor necesare funcționarii Fondului de Dezvoltare și Investiții, conform Mediafax.

Citește și: Decizie NEAȘTEPTATĂ pentru Augustin Lazăr, pe final de mandat - ANUNȚUL Curții de Apel Alba în procesul Lazăr - Ministerul Justiției

Împrumutul se acordă pe o perioada de 5 ani, cu o rata a dobanzii de 1% pe an, arată un proiect de act normativ pus în dezbatere publică de CNSP.

Rambursarea împrumutului se efectuează integral de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză. Dobânda de 1% pe an se calculează pe fiecare an calendaristic, la soldul împrumutului, începând cu data tragerii şi este plătită de Comisia Naţionala de Strategie şi Prognoză, din sumele prevăzute cu această destinaţie în bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoza, în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării acesteia de catre Ministerul Finanţelor Publice.

Pentru neplata la termen a împrumutului se calculează o dobândă de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, până la data stingerii obligaţiei.

Fondul de Dezvoltare și Investiții, fără personalitate juridică, este gestionat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză și este utilizat pentru finanţarea proiectelor de investiţii ale unităţilor sau subdiviziunilor administrativ-teritoriale, precum și ale universităților. Finanţarea proiectelor se asigură sub formă de granturi acordate din Fond şi care sunt aprobate anual prin legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal bugetar.

Fondul e Dezvoltare și Investtiții a fost înființat prin Ordonanţa de urgenţă nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene. Confom acestei Ordonanţe, sursa de finanţare a Fondului o reprezintă împrumuturile în lei, acordate din disponibilităţile contului curent general al Trezoreriei Statului.

De asemenea, se precizează că Fondul de Dezvoltare şi Investiţii este gestionat de CNSP care solicită acordarea de împrumuturi aprobate prin hotărâre de Guvern emise anual în limita plafoanelor aprobate prin lege.

Prin Ordonanţa de urgenţă nr. 14/2019 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019, s-a prevăzut că, pentru anul 2019, plafoanele de contractare şi de tragere acordate din disponibilităţile contului curent general al Trezoreriei Statului la solicitarea Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, pentru finanţarea proiectelor de investiţii în cadrul Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, sunt fiecare în sumă de 5.000 milioane lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.