Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Finanțele se împrumută la foc automat: creștere amețitoare a creditelor luate de la bănci. Se cer și bani în plus

Inquam Photos / George Calin
eugen teodorovici

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) intenționează să împrumute de la bănci, în martie, 2,47 miliarde de lei, inclusiv sumele suplimentare, cu 11% mai mult decât suma împrumutată în februarie și cu 16,2% peste cea vizată luna trecută.

Citește și: Președintele PES România, scenariu bombă: Kovesi nu va ajunge procuror european

Pentru a obține suma vizată, MFP a anunțat că va scoate pe piață, în martie, titluri de stat în valoare de 400 de milioane de lei, cât în luna precedentă, printr-o singură licitație, care va fi organizată la data de 21 martie și care va avea o maturitate de un an.

Finanțele au programate alte șase sesiuni pentru a vinde obligațiuni guvernamentale, câte au organizat și luna precedentă, iar suma totală dorită este de 2,07 miliarde de lei, cu 20% peste suma dorită luna trecută.

Mai exact, MFP vrea să împrumute o sumă țintă orientativă de 1,8 miliarde de lei 1,5 miliarde de lei, cu 20% mai mult decât cea vizată în ianuarie, pe care să o completeze cu 270 de milioane de lei din șase sesiuni suplimentare de oferte neconcurențiale, un nivel, de asemenea, cu 20% peste cel vizat în ianuarie.

Finanțele vor organiza două sesiuni de obligațiuni guvernamentale de câte 400 de milioane de lei, două de câte 300 de milioane de lei și două de câte 200 de milioane de lei, cărora le corespund unele neconcurențiale de câte 60 de milioane de lei, 45 de milioane de lei și 30 de milioane de lei.

MFP a reușit să atragă de la bănci în februarie 2,225 de miliarde de lei, peste suma dorită de 2,125 miliarde de lei, inclusiv sumele suplimentare, în ciuda faptului că a respins ofertele în cadrul a două sesiuni din șapte.

În plus, în martie, Finanțele au vândut titluri de stat în valoare de 695 de milioane de lei persoanelor fizice prin Programul Tezaur, vânzare pe care o vor continua în fiecare lună a acestui an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.