Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Financial Times dă vestea așteptată în întreaga lume: De când scad prețurile și dobânzile

DW
inflatie eurozone

Principalii indicatori sugerează că inflația mondială galopantă din acest an a atins un nivel maxim și că ritmul de creștere a prețurilor va încetini în lunile următoare, scrie Financial Times. Prețurile la poarta fabricilor, tarifele de transport maritim, prețurile materiilor prime și așteptările privind inflația au început să se reducă de la nivelurile record înregistrate recent. Aceste serii de date sunt urmărite pe scară largă de economiști și de factorii de decizie politică, deoarece oferă un prim indiciu asupra tendințelor care vor modela calculul inflației globale.

Potrivit economiștilor, datele sugerează că presiunile asupra prețurilor din lanțurile de aprovizionare globale se atenuează, ceea ce face probabil ca inflația globală să scadă de la ratele istorice ridicate care au afectat finanțele gospodăriilor și activitatea companiilor în ultimele luni.

Aceasta ar fi o veste binevenită pentru principalele bănci centrale, care au crescut rapid ratele dobânzilor într-un efort coordonat de a controla inflația, riscând astfel să arunce economiile majore în recesiune.

"Inflația este probabil la apogeu", a declarat Mark Zandi, economist șef la Moody's Analytics. Scăderea presiunilor asupra prețurilor și blocajele în aprovizionarea cu bunuri "prefigurează viitoarea moderare a prețurilor de consum", a spus el.

Inflația globală a atins un nivel record de 12,1% în octombrie, potrivit estimărilor Moody's; acesta va fi "punctul culminant" pentru prețurile de consum, a spus Zandi.

Potrivit Capital Economics, inflația a atins deja un vârf pe piețele emergente, prețurile de consum scăzând în Brazilia, Thailanda și Chile, în timp ce datele recente arată o slăbire a unor presiuni asupra prețurilor în economiile dezvoltate.

În Germania, prețurile la poarta fabricii au scăzut cu 4,2% în octombrie față de luna precedentă - cea mai mare scădere lunară din 1948. În SUA și în Regatul Unit, inflația anuală a prețurilor de producție a încetinit din vară.

Aproape toate economiile de top din grupul G20 care și-au publicat indicii prețurilor de producție din octombrie au raportat un ritm de creștere anuală mai lent decât în luna precedentă, inclusiv Spania, Mexic, Portugalia și Polonia.

Jennifer McKeown, economist șef global la Capital Economics, se așteaptă ca inflația globală să înceapă să scadă anul viitor, pe fondul scăderii prețurilor la majoritatea materiilor prime, pe măsură ce cererea slăbește. Prețurile ridicate ale energiei din acest an se vor stabiliza în 2023, a spus ea.

"Estimarea noastră este că efectele alimentelor și ale energiei împreună vor reduce cu aproximativ 3 puncte procentuale inflația globală a prețurilor de consum în economiile avansate, în medie, în următoarele șase luni", a spus ea.

Cu toate acestea, unii economiști au avertizat că menținerea unor costuri ridicate ale energiei ar putea încetini declinul. Susannah Streeter, analist senior de investiții și piețe la Hargreaves Lansdown, a declarat că "petrolul [va rămâne] foarte sensibil la constrângerile de aprovizionare, iar iminenta interdicție impusă de UE asupra țițeiului rusesc" va continua să alimenteze inflația în Marea Britanie și în zona euro. Prețurile la energie și la alte mărfuri ar putea să crească din nou dacă economia chineză își revine puternic sau dacă Rusia va reduce din nou exporturile ca represalii la plafoanele de preț impuse de Occident pentru petrolul și gazele sale.

Prețurile materiilor prime și alți indicatori care alimentează cifra globală a inflației globale sunt în scădere. Indicele FAO al prețurilor la alimente a încetinit până la o creștere anuală de 1,9% în octombrie, mult sub nivelul maxim de 40% înregistrat în mai 2021. Prețul european de referință al gazelor naturale TTF se situează sub 130 EUR pe MWh, în scădere de la un vârf de 311 EUR în august, iar majoritatea prețurilor materiilor prime se situează cu mult sub vârfurile lor.

Tarifele de transport maritim la nivel mondial au revenit în mare parte la nivelurile anterioare pandemiei, după ce au crescut de peste cinci ori în timpul blocajelor.

În SUA, costurile de producție și de servicii au crescut în noiembrie în cel mai lent ritm din decembrie 2020, în timp ce creșterea prețurilor de vânzare a scăzut la cel mai lent ritm din ultimii doi ani, potrivit sondajului lunar al managerilor de achiziții S&P Global. În zona euro, inflația în vânzările din fabrică a atins un minim al ultimelor 20 de luni, potrivit sondajului.

Așteptările investitorilor cu privire la locul în care se va situa inflația peste cinci ani au încetat să mai crească, reflectând recenta înăsprire agresivă a politicii monetare de către multe bănci centrale.

Inflația din SUA a scăzut mai mult decât se aștepta în octombrie, iar majoritatea economiștilor estimează că ritmul de creștere a prețurilor va atinge un maxim în acest trimestru în Marea Britanie, zona euro și Australia. Economiștii intervievați de Reuters se așteaptă ca inflația din zona euro să ajungă la 10,4% în noiembrie, atunci când datele vor fi publicate miercuri, în scădere de la 10,6% în luna precedentă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.