Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Financial Times lansează bomba: 'Europa a crescut importurile de gaz rusesc' / Olanda, Franța, Belgia, Spania -printre beneficiari

Shuttesrtock
gaze

Europa a crescut importurile de gaz natural lichefiat rusesc (GNL) cu 42% față de aceeași perioadă a anului trecut, totul pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, informează Financial Times. Gazul natural lichefiat din Rusia reprezintă 16% din totalul importurilor maritime europene de acest combustibil pentru 2022. Aproape întregul volum a fost livrat Franței, Belgiei, Spaniei și Țărilor de Jos.

După cum se menționează în material, Rusia a exportat 17,8 miliarde de metri cubi de GNL în Europa, devenind al doilea cel mai mare furnizor din regiune. Primul loc este ocupat de Statele Unite cu o pondere de 42 la sută, al treilea - Qatar cu 13,7 la sută.

"Volumul total de 17,8 miliarde de metri cubi reprezintă o mică parte din cei 62,1 miliarde de metri cubi de gaz livrați în această perioadă prin conducte, dar lasă Europa neprotejată de a deveni o armă a Kremlinului", se arată în material.

Potrivit analiștilor de la Refinitiv, de la începutul anului, Europa a importat un record de 111 miliarde de metri cubi de GNL, cu aproape 70% mai mult decât în trecut.

La 31 august 2022, Gazprom a suspendat livrările de gaze către Europa prin Intermediul Nord Stream 1.

Pe 2 septembrie, Gazprom a anunțat oprirea completă a pompei de gaz prin conducta Nord Stream 1 pentru o perioadă nedeterminată. Pe 26 septembrie, au apărut informații despre scurgerile de gaze către Nord Stream. Pe 27 septembrie, au fost cunoscute exploziile din zona de scurgere.

La 1 octombrie, a devenit cunoscut faptul că Gazprom a încetat să mai furnizeze gaze Italiei. În plus, la 1 octombrie 2022, Gazprom a redus livrările de gaze către Moldova.

Pe 8 noiembrie 2022, Turcia a început să plătească pentru gazul rusesc în ruble.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.