Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Finanțiștii ÎL LAUDĂ pe Cîțu: În plină PANDEMIE, economia României dă clasă țărilor dezvoltate

Inquam Photos / George Calin
Florin Citu

Economia României nu a arătat niciodată mai bine ca acum, din perspectiva structurală, şi nu a fost niciodată atât de rezistentă, este de părere Andrei Rădulescu, director Analiză macroeconomică, Banca Transilvania.

"Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în România, o să observăm că încă de la debutul pandemiei până în prezent economia a prezentat o performanţă macroeconomică superioară ţărilor dezvoltate din Vest, în pofida faptului că România a intrat în pandemie cu o marjă relativ redusă a intervenţiei politicii economice. Cu toate acestea, economia României a dovedit rezistenţă şi a evoluat mai bine comparativ cu zona euro, atât în 2020, cât şi 2021. Uitaţi-vă la cifrele pe primele 9 luni ale anului curent! Avem o creştere economică de peste 7% comparativ cu perioada similară din 2020 şi, foarte important, aşa cum am spus şi anul trecut, România a fost printre puţinele ţări care au înregistrat o dinamică anuală pozitivă a investiţiilor productive în fiecare trimestru al anului pandemic 2020, ceea ce a permis tranziţia rapidă spre un nou ciclu economic. Aş dori să subliniez faptul că din perspectiva structurală economia României nu a arătat niciodată mai bine ca acum şi aici mă refer la faptul că, dacă aplicăm funcţia factorilor de producţie Cobb-Douglas, o să observăm că factorul capital şi productivitatea multifactorială au o contribuţie relativ echilibrată la tot ceea ce înseamnă dinamica anuală a PIB potenţial şi aceasta reprezintă, să spunem, un semnal că structura economiei interne este foarte rezistentă. Nu a fost niciodată atât de rezistentă ca acum şi această rezistenţă este confirmată şi de o serie de alţi indicatori", a afirmat, joi, Rădulescu, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, printre indicatori se află creşterea semnificativă a investiţiilor străine directe, care au ajuns la 5 miliarde de euro în primele 9 luni din acest an, fiind cel mai ridicat nivel din 2008. De asemenea, în pofida tuturor şocurilor cu care s-a confruntat economia României în 2021, la finalul lunii octombrie prima de risc cu scadenţă la 5 ani se poziţiona la un nivel redus. Prezent la conferinţa "Lecţii învăţate în pandemie. Ce urmează?", o dezbatere cu personalităţi ale scenei economice, bancare şi financiare româneşti, organizată de Oxygen Events, Andrei Rădulescu a susţinut că inflaţia ar putea coborî la nivelul ţintit de Banca Naţională în 2023. În opinia acestuia, o oportunitate pentru România ar fi să fie invitată la negocierile de aderare la OCDE până la finalul anul viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.