Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Finlada va reevalua 'riscurile' proiectului unui reactor nuclear care urma să fie construit în asociere cu grupul rus Rosatom

blacknews.ro
reactor nuclear rus

Finlada va reevalua "riscurile" proiectului unui reactor nuclear care urma să fie construit în nordul ţării în asociere cu grupul rus Rosatom, a anunţat marţi premierul Sanna Marin, citată de AFP şi Reuters.

Proiectul evaluat la 7,5 miliarde de euro este derulat de câţiva ani de compania fino-rusă Fennovoima la Pyhajoki, în apropiere de Golful Botnic, la circa 100 de km de portul Oulu. Participarea Rosatom este de 34%, iar restul de 66% din acţiuni sunt deţinute de un consorţiu de firme finlandeze din domeniul energetic.

Propunerea de reanalizare a venit din partea Ministerului Apărării, a precizat Marin într-o conferinţă de presă pe tema crizei ucrainene şi a sancţiunilor europene împotriva Rusiei.

Va fi vizată siguranţa reactorului model rusesc de 1.200 MW, a cărui construcţie a fost amânată deja de mai multe ori. Deocamdată nu a fost eliberată nici măcar autorizaţia finală de construcţie, deşi s-au efectuat deja lucrări pregătitoare importante, potrivit Agerpres.ro.

Şefa guvernului de la Helsinki a făcut apel la Uniunea Europeană să reacţioneze urgent la situaţia creată de Rusia în Ucraina, în ciuda contramăsurilor posibile din partea Moscovei. "După părerea mea, este important să acţionăm în această situaţie, chiar dacă asta ar duce la contramăsuri ale Rusiei", a spus ea, apreciind că "acţiunile Rusiei faţă de Ucraina sunt inacceptabile" şi reamintind că "Finlanda le-a condamnat şi Uniunea Europeană le-a condamnat".

Marin a mai declarat ziariştilor că statele membre ale UE negociază atât sancţiuni financiare, cât şi unele împotriva unor persoane, însă nu a dat alte detalii.

Construcţia reactorului Hanhikivi 1 este unul din cele mai mari proiecte industriale cu participare rusească din Uniunea Europeană. Ultima versiune a calendarului lucrărilor, anunţată de Fennovoima anul trecut, prevedea deschiderea şantierului în 2023 şi darea în exploatare în 2029, reaminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.