Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Finlanda întăreşte controlul asupra afluxului de imigranţi la frontiera cu Suedia

Finlanda

Finlanda va întări controlul asupra afluxului de imigranţi la frontiera cu Suedia, după ce s-a confruntat cu o creştere spectaculoasă a numărului de solicitanţi de azil, în special irakieni, a anunţat, joi, ministrul de interne finlandez, Petteri Orpo, informează AFP.

Citește și: Criza refugiatilor. SUMMIT UE pe tema refugiatilor, convocat de urgenta

'Vom avea un control întărit în regiune asupra cetăţenilor străini din partea poliţiei, poliţiei de frontieră şi autorităţilor pentru imigraţie. Scopul nostru este de a intra în contact cu toţi imigranţii ilegali, pentru a-i ghida spre o platformă de primire', a declarat Petteri Orpo pentru AFP. 

Această platformă va fi construită în nordul ţării, lângă frontiera cu Suedia. 

Finlanda se confruntă cu o creştere spectaculoasă a numărului de imigranţi, majoritatea irakieni care au traversat toată Suedia până în Harapanda, în nord-estul extrem, şi apoi au trecut pe jos frontiera spre oraşul limitrof Tornio. 

Mai mult de 1.200 de imigranţi sosesc în fiecare săptămână pe această rută, potrivit autorităţilor finlandeze pentru imigraţie. 

Finlanda prognozează că va primi între 25.000 şi 30.000 de cereri de azil în acest an, de 7-8 ori mai mult comparativ cu totalul de cereri pe 2014. 

Ministerul de Interne al Finlandei a anunţat că nu doreşte să restabilească, pentru moment, controalele sistematice la frontieră, însă a precizat că Finlanda 'este pregătită pentru aceasta, dacă va fi necesar'. 

Imigranţii trebuie să rămână aici timp de maxim o săptămână, timp în care vor depune o cerere de azil, înainte de a fi 'redirecţionaţi, în mod controlat, spre centre de primire în toată Finlanda', potrivit lui Orpo. 

Finlanda doreşte să accelereze astfel prelucrarea cererilor. Potrivit ministrului de interne finlandez, scopul este de a-i expulza imediat pe solicitanţii care nu au nicio şansă de a obţine azil politic. 

Petteri Orpo a subliniat că Finlanda nu are în proiect să construiască ziduri sau grilaje pentru a-i reţine pe oameni. 'Noi vom găsi o soluţie finlandeză, umană, respectând drepturile acestor oameni şi particularităţile lor', a explicat Orpo. 

Finlanda se bucură de o bună reputaţie în rândul irakienilor, cărora le acordă destul de uşor azil politic: 54% din totalul celor 548 de decizii luate în primele şase luni ale anului au fost pozitive, comparativ cu 33% în Suedia.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.