Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Finlanda, la doar un pas de aderarea la NATO - Turcia votează ratificarea aderării / Situaţia este mai delicată pentru Suedia

alephnews.ro
Recep Erdogan

Parlamentul turc se va pronunţa joi asupra ratificării aderării Finlandei la NATO, potrivit agendei parlamentului de la Ankara consultate de AFP, scrie AGERPRES.

Ratificarea va fi supusă la vot într-o şedinţă parlamentară prevăzută să înceapă la ora locală 14:00 (11:00 GMT).

La jumătatea acestei luni, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a dat undă verde intrării Finlandei în NATO, o decizie salutată de Alianţa Nord-Atlantică.

Ratificarea în plenul legislativului turc ar urma să decurgă fără probleme, după ce comisa parlamentară de afaceri externe a aprobat-o săptămâna trecută.

Turcia este ultima membră a NATO care mai trebuie să ratifice aderarea ţării nordice la Alianţa Nord-Atlantică, după ce luni parlamentul ungar a făcut acelaşi lucru.

Erdogan bloca din mai 2022 intrarea în NATO a Finlandei şi a vecinei acesteia Suedia.

Ankara a acuzat în special Suedia de pasivitate în faţa ''teroriştilor'' kurzi refugiaţi în această ţară, cerând extrădări asupra cărora guvernul nu are ultimul cuvânt.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a ''salutat'' anunţul făcut de Recep Tayyip Erdogan şi a subliniat că ''lucrul cel mai important este ca Finlanda şi Suedia să devină rapid membre cu drepturi depline ale NATO şi nu ca ele să adere exact simultan''.

Situaţia este mai delicată pentru Suedia


Situaţia este mai delicată pentru Suedia, faţă de care Turcia încă are obiecţii. ''Nu există nicio măsură pozitivă luată de Suedia în ceea ce priveşte lista teroriştilor'', a adăugat vineri Erdogan, evocând peste 120 de cereri de extrădare formulate de Ankara.

Incendierea unui exemplar din Coran de către un extremist în capitala suedeză, în luna ianuarie, a condus la suspendarea convorbirilor între Ankara, Helsinki şi Stockholm. Ulterior, şeful statului turc a lăsat să se înţeleagă că Turcia este pregătită să ratifice separat aderarea Finlandei, cu toate că iniţial cele două ţări nordice doreau să avanseze ''umăr la umăr'' în procesul de integrare euroatlantică.

Finlanda şi Suedia au cerut anul trecut să adere la NATO ca reacţie la invazia rusă din Ucraina, dar procesul a fost ţinut în loc de Turcia şi Ungaria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.