Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Finlanda, măsuri dure împotriva migranţilor: Ce s-a decis la Helsinki

Finlanda

Finlanda a anunţat marţi înăsprirea criteriilor de acordare a azilului pentru cetăţenii din Afganistan, Irak şi Somalia, după o evaluare care a arătat o îmbunătăţire a situaţiei de securitate în cele trei ţări, transmite DPA. Potrivit Serviciului finlandez pentru imigraţie, afganii, irakienii şi somalezii formează majoritatea celor 32.500 de solicitanţi de azil din 2015, un număr de nouă ori mai mare decât în 2014.

Începând de marţi, Finlanda nu mai emite permise de rezidenţă pentru 'protecţie umanitară', aplicabilă anterior atunci când un solicitant de azil nu putea reveni în ţară din cauza situaţiei de securitate sau a unei catastrofe de mediu, precizează serviciul finlandez. Aceasta înseamnă că agenţia se va concentra mai mult pe 'motivele personale' ale solicitantului atunci când va procesa cererile de azil, a declarat un purtător de cuvânt pentru DPA.

Citând o evaluare recentă, agenţia afirmă că 'în prezent este posibil pentru solicitanţii de azil să revină în toate zonele din Afganistan, Irak şi Somalia fără ca actualele conflicte armate să prezinte un pericol pentru ei prin simpla lor prezenţă în ţară'.

 

Fluxul de migraţie s-a redus în Finlanda în acest an, irakienii şi afgani reprezentând fiecare 20% dintre solicitanţii de azil înregistraţi între 1 ianuarie şi 16 mai, urmaţi de sirieni. În 2014, Finlanda a înregistrat circa 3.600 de cereri de azil, conform Agerpres.

 

Imigraţia a devenit un subiect politic 'fierbinte' în Finlanda, determinându-i pe mulţi alegători să se îndrepte spre partidele de extremă dreapta şi populiste, de teama pierderii locurilor de muncă şi a restrângerii statului social.

 

Creşterea numărului de imigranţi a intervenit într-un context economic dificil pentru Finlanda, al cărei PIB s-a contractat în 2015 pentru al patrulea an consecutiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.