Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Finlanda refuză aderarea la NATO fără Suedia, după opoziția Turciei: 'Problema lor este și a noastră'

suedia nato finlanda nato

În cadrul întâlnirii de ieri cu președintele finlandez Sauli Niinisto, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a arătat optimist cu privire la o rezolvare a blocajului în ceea ce privește aderarea Finlandei la alianță, eventual începând cu summitul care va avea loc la Madrid, la 29-30 iunie.

Însă președintele finlandez Niinsto a transmis poziția oficială de la Helsinki: Finlanda refuză să adere la NATO fără Suedia. „Problema lor este și a noastră”, au fost cuvintele sale.

Tensiunea este mare în țările scandinave. Suedia și Finlanda se simt amenințate, ca vecine ale Rusiei, de când Putin a decis să invadeze Ucraina.

Recentele declarații ale președintelui Vladimir Putin, făcând referire la țarul Petru cel Mare și la bătăliile sale tocmai în aceste țări, au pus cele două țări europene în alertă, accelerându-și mobilizarea militară.

Cele două țări participă la exerciții masive pe insula Gotland, situată între cele două țări, dar și în apropiere de enclava rusă Kaliningrad.

Aproximativ 7.000 de soldați din 14 țări NATO și 45 de nave de război participă la acest exercițiu. Dar tocmai intrarea lor forțată în NATO, după o jumătate de secol de neutralitate, a găsit un impas dificil de rezolvat: opoziția unui membru puternic al Alianței, Turcia lui Erdogan.

Ankara acuză în special Stockholm că protejează, adăpostește și promovează elemente turcești considerate teroriste, iar fără o schimbare în această abordare, turcii nu par să dea "undă verde".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.