Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Companie germană vinde Gazprom combustibil folosit de bombardierele trimise în Ucraina (investigație)

twitter
gaze

Cea mai mare companie germană de gaze și petrol, Wintershall Dea, furnizează combustibil Gazpromului, care la rândul său alimentează cu carburant forțele aeriene ruse implicate în războiul din Ucraina, potrivit unei investigații de presă ZDF-Der Spiegel.

Compania germană forează în Siberia și vinde către către Gazprom „direct din puț”. SPIEGEL și ZDF au urmărit livrările de combustibil de aviație de la o rafinărie Gazprom către Morosovsk și Voronezh, lângă granița cu Ucraina, unde bombardiere rusești decolează pentru a trimite rachete către ținte civile din Ucraina.

Wintershall Dea se apără spunând că nu există nicio legătură între livrările pe care le efectuează și atacurile rusești și că acuzațiile în acest sens sunt „fabricate”. Compania a mai declarat, totuși, că nu poate garanta că produsele sale nu sunt folosite în scopuri militare.

Presa a calculat că Wintershall Dea a plătit cel puțin 400 de milioane de euro taxe la bugetul rus în timpul invaziei ruse, finanțând astfel mașina de război rusă.

„Fiecare companie care sprijină crimele de război ale lui Putin este însăși vinovată de aceste crime”, spune Oleg Ustenko, consilier economic al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Wintershall Dea, spune el, va fi tras la răspundere la sfârșitul războiului, dacă nu înainte.

Aproximativ jumătate din volumul de producție global al Wintershall Dea a provenit din Rusia în anul fiscal 2021. Compania are sediul atât în ​​Kassel, cât și în Hamburg și se autointitulează „cea mai mare companie independentă de gaze naturale și petrol din Europa”. Dar inima acestei producții bate în Asia, la est de Munții Urali, la aproximativ 3.500 de kilometri (2.175 de mile) nord-est de Moscova.

Sus, în Cercul Arctic, unde temperaturile ating minus 30 de grade în timpul iernii, se află zăcământul Urengoyskoye, unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze și condensat de gaze din Rusia. Aproximativ trei sferturi din producția totală de gaze naturale a Rusiei provine din regiune. Wintershall Dea extrage materia primă împreună cu companii locale, cea mai veche dintre acele asocieri mixte numită Achimgaz. Partenerul este o filială Gazprom. Împreună, companiile exploatează aici zăcăminte gigantice de gaze naturale din 2008.

În timp ce concurenți precum Shell, Exxon și Eni și-au anunțat retragerea din Rusia la scurt timp după începerea invaziei, Wintershall Dea a rămas pe loc.

Asocierea Wintershall Dea produce un material de bază esențial pentru combustibilul de aviație. Producția de gaze naturale la zăcământul Urengoyskoye produce condensat de gaz, numit uneori „petrol alb”, ca produs secundar. Este alcătuit dintr-un amestec de hidrocarburi lichide care se separă de gazul brut în timpul forajului și poate fi procesat în combustibili sintetici sau pentru motoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.