Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fisură în NATO: Ambasadorul american la Budapesta acuză regimul Orban de cinism în cazul Ucrainei

rollingstone.com
Viktor Orban

Apelul guvernului ungar la încetarea focului în ţara vecină Ucraina este "cinic", în condiţiile în care zone extinse ale acestei ţări sunt ocupate de forțele ruse invadatoare, a declarat, miercuri, ambasadorul Statelor Unite la Budapesta, David Pressman, relatează Reuters, potrivit RADOR.

Emisarul american nu l-a menționat în mod specific pe premierul Viktor Orban, însă liderul Ungariei a cerut în mod repetat o încetare a focului și convorbiri pentru pace - un demers care, potrivit criticilor, ar echivala cu predarea unor părți din teritoriul Ucrainei președintelui rus, Vladimir Putin.

"Când auzim politicieni care pledează pentru conciliere deghizată în pace, să fim foarte clari: un singur om poate realiza pacea astăzi. Dacă Putin încetează să lupte, războiul ia sfârşit. Dacă Ucraina încetează să lupte, Ucraina se sfârşeşte", a declarat Pressman, în cadrul unei discuţii Budapesta, conform unui transcript al remarcilor sale, publicat de ambasada SUA.

Un purtător de cuvânt al guvernului ungar nu a răspuns, deocamdată, solicitărilor de a comenta afirmaţiile ambasadorului. "Este cinic să ceri o încetare a focului când nu țara ta este ocupată în proporție de aproape 20% de o armată invadatoare străină", a adăugat Pressman.

Afirmaţiile sale scot la iveală o ruptură tot mai mare între aliații NATO. Orban, reales în 2022 pentru al patrulea mandat consecutiv, a spus că apartenenţa la NATO este "vitală" pentru Ungaria, dar a adăugat că guvernul său nu va trimite arme în Ucraina și nici nu va rupe relațiile economice cu Moscova. Emisarul american a mai spus că blocarea, de către Ungaria, a reuniunilor la nivel înalt ale Comisiei NATO-Ucraina, din cauza unei dispute cu Ucraina privind modul în care sunt trataţi etnicii ungari este "intolerabilă". "Suntem îngrijorați de faptul că oficialii ungari se folosesc de alianţa NATO ca instrument pentru gestionarea acestor preocupări bilaterale", a subliniat David Pressman.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.