DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fitch Rating anunță DEZASTRUL: Politica fiscală expansionistă a României va amplifica dezechilibrele macroeconomice

fitch ratings

Politica fiscală expansionistă a României pare să continue după schimbarea primului ministru, iar aceasta va amplifica dezechilibrele macroeconomice, anticipează Fitch Rating, care avertizează că deficitul bugetar structural va face ca finanţele publice să fie mai vulnerabile la şocuri.

Fitch menţionează într-un comunicat că numirea Vioricăi Dăncilă în fruntea guvernului este a doua schimbare de premier în decurs de şapte luni, scrie news.ro.

Citește și: Este oficial! El este românul care intră în administrația Trump – Ce instituție va conduce

Programul de guvernare al premierul Dăncilă include propuneri de noi reduceri de taxe şi creşteri ale salariului minim şi ale pensiilor. Aceste măsuri includ majorarea salariului minim cu 100 de lei pe an până în 2020, creşteri anuale ale pensiilor din sectorul public, scutiri de taxe pentru medici din 2019 şi eliminarea impozitării dividendelor. Programul reia totodată o propunere de reducere cu încă 1 punct procentual a TVA din ianuarie 2019, măsură care fusese suspendată de guvernul fostului premier, pentru respectarea ţintelor fiscale. Aceste măsuri trebuie aprobate de Parlament, notează agenţia de evaluare financiară.

”Politica fiscală prociclică a stimulat creşterea economică, dar a mărit riscul de supraîncălzire a economiei. Un stimulent fiscal puternic a contribuit la o creştere economică solidă, susţinută de consum, de aproape 7% în 2017 – cea mai ridicată din UE. Cu o economie care funcţionează peste capacitate, noile măsuri de relaxare fiscală riscă să amplifice şi să crească dezechilibrele macroeconomice, au potenţialul să amplifice presiunile inflaţioniste, slăbind competitivitatea şi adâncind deficitul de cont curent, proiectat să fie în medie de 3,4% din PIB în 2018-2019, faţă de 2,3% în 2016”, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Citește și: Grindeanu intră tare în operatori: Ce mutări pregătește ANCOM pentru 2018

Banca Naţională a României a majorat pe 7 februarie dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5%, după o altă majorare similară în ianuarie. Presiunile inflaţioniste evoluează mai rapid decât se aştepta BNR, iar Fitch anticipează că banca centrală va creşte dobânda de politică monetară cu alte 0,5 puncte procentuale în acest an, în condiţiile în care inflaţia se va menţine la nivelul superior al intervalului anticipat de BNR.

”Numirea lui Dăncilă a evitat perspectiva imediată a unor alegeri anticipate, dar nu a eliminat tensiunile politice, nemulţumirile publice faţă de planurile de reformă în justiţie şi apropierea, anul viitor, a alegerilor prezidenţiale”, potrivit Fitch.

Citește și: Situație fără precedent într-o importantă companie de stat: Cât vor crește salariile conducerii în urma trecerii contribuțiilor

Agenţia consideră că guvernul ar putea să fie înclinat să menţină politica fiscală relaxată, chiar dacă România ţinteşte deficite bugetare sub plafonul de 3% din PIB prevăzut în tratatul de la Maastricht pentru următorii câţiva ani, iar acesta o este o ancoră de politică fiscală importantă. Acest fapt a fost evident în 2017, când guvernul a redus cheltuielile pentru investiţii, pentru a respecta această ţintă.

”Cu toate acestea, în lipsa unor propuneri de majorare a taxelor în programul de guvernare, în timp ce măsurile actuale de majorare a veniturilor depind de îmbunătăţirea complianţei fiscale (măsurile succesive de reducere a taaxelor au redus raportul între taxe şi PIB al României la unul dintre cele mai reduse nivele din UE), riscurile unui derapaj fiscal au crescut”, se arată în comunicat.

Citește și: O lege care va intra în vigoare peste trei luni va face prăpăd: Mii de români sunt vizați – ce trebuie să facă pentru a nu fi sancționați

Fitch prognozează în scenariul său de bază că creşterea economică a României va încetini la 3,8% în acest an şi la 3,3% în 2019, ca urmare a încetinirii consumului populaţiei şi a înăspririi politicii monetare, precum şi un impact negativ asupra veniturilor bugetare.

Estimările Fitch sunt sub cele ale guvernului, iar agenţia se aşteaptă din acest motiv că deficitele bugetare din 2018 şi 2019 vor fi peste limita de 3% din tratatul de la Maastricht, şi anume de 3,4% în acest an şi de 3,6% în 2019.

Citește și: Plan ambițios pentru România: Ce și-a propus premierul Viorica Dăncilă

Fitch a confirmat în ianuarie ratingul României la nivelul BBB-, cu perspectivă stabilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.