Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fitch Ratings: Independența băncilor centrale este tot mai amenințată

fitch ratings

Provocările recente la adresa independenței băncilor centrale într-un număr de țări marchează doar începutul unei dezbateri aprofundate privind politica macro, spune Fitch Ratings în ultimul său comentariu despre perspectivele globale (Global Perspectives).

Această dezbatere ar putea apărea, în anii următori, mai ales acolo unde creșterea economică încetinește.

Atât în piețele emergente, cât și în cele dezvoltate, bilanțurile puternice ale băncilor centrale, comparativ cu cele ale guvernelor, combinate cu credibilitatea bine câștigate a politicii băncilor centrale din multe jurisdicții atrag atenția factorilor de decizie din domeniul fiscal.

Fitch consideră că pentru investitori „ar fi înțelept să ia în considerare implicațiile potențiale ale presiunilor politice crescânde pentru o contribuție mai mare din partea politicii monetare care să sprijine creșterea economică, posibil prin mijloace neconvenționale”.

În Statele Unite crește sprijinul pentru ideea că, din moment ce dolarul este moneda de rezervă cel mai des întâlnită la nivel global și, concomitent, titlurile de trezorerie sunt cel mai căutat activ fără riscuri din lume, este o oportunitate pentru a finanța cheltuielile guvernamentale sporite prin crearea de bani, pentru care există, în esență, o cerere nelimitată.

„Există o problemă majoră cu discuția privind teoria monetară modernă (MMT) din SUA. Așa cum au descoperit anterior mai multe guverne din alte țări, presupunerea că va exista o cerere continuă pentru o monedă care trece printr-o creștere mare sau că există o ofertă în creștere susținută contravine principiilor fundamentale ale stabilității prețurilor și alegerii raționale a investitorilor”, a subliniat James McCormack, directorul diviziei de ratinguri suverane de la Fitch.

Banca centrală cu care poate emite monedă se bazează „pe încredere, mai presus de toate”, a atras atenția reprezentantul agenției de rating. Încrederea, la rândul său, se bazează pe un bilanț solid și prudență în gestionarea tuturor aspectelor legate de finanțele băncilor centrale și ariile de responsabilitate ale politicii monetare.

„Combinația actuală din unele țări a bilanțurilor puternice ale băncilor centrale și slabe ale guvernelor este îngrijorătoare, acolo unde factorii de decizie fiscală se uită spre băncile centrale ca parte a soluției lor. Riscul este ca bilanțurile băncilor centrale să devină, de asemenea, slăbite, și încrederea să scadă. Beneficiile unei inflații mai mici ar putea fi periclitate și, în cazul SUA, avantajele specifice ale găzduirii monedei de rezervă mondiale și a activului fără risc ar putea fi diminuate”, a precizat McCormack.

Băncile centrale pot avea un spațiu de manevră mai crescut în ceea ce privește credibilitatea politicii în dezbaterea care a început deja, dar „guvernele au de multe ori autoritatea legală de a-și impune voința”, se atrage atenția în analiza Fitch.

„În timp ce SUA se află la o distanță considerabilă de la adoptarea MMT așa cum a fost prevăzută de suporterii săi, presiunile asupra băncii centrale și a altor părți vor crește în perioada următoare”, mai susține McCormack.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.