Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fiul lui Witold Pilecki, supravieţuitor de la Auschwitz, cere despăgubiri de milioane de dolari guvernului polonez

The Independent
Auschwitz

Fiul lui Witold Pilecki, erou al lagărului de exterminare de la Auschwitz din Al Doilea Război Mondial, cere despăgubiri de milioane de dolari guvernului polonez pentru arestarea postbelică a tatălui său şi execuţia acestuia în 1948 de către autorităţile comuniste ale ţării din acea vreme.

Cazul a fost deschis joi în faţa unui tribunal din Varşovia, iar următoarea şedinţă este programată pentru luna ianuarie, conform NYP.

Andrzej Pilecki, în vârstă de 90 de ani, susţine că o despăgubire de 26 de milioane de zloţi (5,7 milioane de dolari) i s-ar cuveni în memoria tatălui său, în temeiul legii poloneze care repară nedreptăţile din perioada comunistă, potrivit Mediafax.

Tatăl său, căpitanul de cavalerie Witold Pilecki, membru al rezistenţei poloneze, s-a oferit voluntar în 1940 pentru a fi prins de germanii nazişti şi deţinut la Auschwitz, pentru a organiza rezistenţa acolo şi pentru a aduna dovezi ale atrocităţilor făcute de germani. El a evadat în 1943 şi a scris un raport care a fost prima mărturie directă de la Auschwitz pusă la dispoziţia Aliaţilor.

După război, a fost arestat, torturat şi executat de autorităţile numite de către Moscova, fiind acuzat de spionaj pentru guvernul polonez în exil la Londra. Rămăşiţele sale nu au fost găsite până în prezent.

În 1990, guvernul democratic al Poloniei a plătit văduvei şi celor doi copii ai lui Pilecki despăgubiri pentru sprijinul material pe care l-au pierdut din cauza execuţiei acestuia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.