Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Flee' a fost desemnat cel mai bun lungmetraj la Annecy Animation Festival. Anca Damian a câștigat Premiul 'André-Martin' cu 'Călătoria fantastică a Maronei'

filme, cinema, cinematograf

Filmul danez „Flee”, regizat de Jonas Poher Rasmussen, a fost desemnat cel mai bun lungmetraj la Annecy Animation Festival, cel mai important eveniment de gen din lume, care s-a încheiat sâmbătă seară.

După ce în 2020 ediţia cu numărul 60 a fost anulată, din cauza pandemiei, anul acesta ea a avut loc în format hibrid. A cuprins proiecţii, conferinţe şi masterclass-uri.

„Flee”, premiat anul acesta de juriul de la Sundance şi desemnat cel mai bun documentar nordic la Göteborg, a fost ales câştigător şi la categoria „muzică originală” şi a primit premiul Gan Foundation pentru distribuţie.

Lungmetrajul, co-producţie Danemarca, Franţa, Norvegia şi Suedia, spune povestea adevărată a lui Amin, care este pe punctul de a se căsători şi decide să îşi dezvăluie trecutul, un secret pe care îl ţine de mai bine de 20 de ani şi care ameninţă să îi distrugă viaţa pe care a reuşir să şi-o construiască. El povesteşte călătoria dramatică pe care a făcut-o în copilărie din Afganistan în Danemarca.

Premiul juriului a mers anul acesta la primul lungmetraj al regizoarei Michaela Pavlátová, „My Sunny Maad”, co-producţie Cehia - Franţa. Filmul are în centru o tânără din Cehia care trăieşte în Afganistanul post-taliban, după ce se îndrăgosteşte şi se căsătoreşte cu un afgan.

Cât priveşte scurtmetrajele, marele premiu a fost obţinut de „Peel” (r. Samuel Patthey şi Silvain Monney; Elveţia), iar premiul juriului a revenit „Easter Eggs” (r. Nicolas Keppens; Belgia, Franţa, Olanda).

Joi seară, au fost anunţaţi primii câştigători ai premiilor speciale, acordate de jurii speciale şi de sponsori.

Premiul „André-Martin”, acordat în memoria criticului şi realizatorului francez de filme de animaţie, a fost obţinut de „Călătoria fantastică a Maronei” (România, Franţa, Belgia), regizat de Anca Damian.

Producţia a fost inclusă, în 2019, în competiţia de lungmetraj de la Annecy şi a fost nominalizată la categoria „lungmetraj de animaţie european” a Premiilor Academiei Europene de Film.

Filmul spune povestea unei căţeluşe cu nasul în formă de inimă care are parte de numeroase aventuri într-o lume magică. Ilustratorul belgian Brecht Evens este creatorul personajelor, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.