DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Florin Cîțu ar putea guverna doar prin Ordonanțe în perioada următoare: proiect adoptat în Camera deputaților

Guvernul Romaniei
Florin Citu

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară. S-au înregistrat 177 voturi 'pentru', 20 'împotrivă' şi 102 abţineri, arată Agerpres.

Proiectul de lege stabileşte următoarele domenii de reglementare pentru care se abilitează Guvernul de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare:

 • finanţe şi economie,
 • dezvoltare,
 • lucrări publice şi administraţie,
 • afaceri interne,
 • transporturi şi infrastructură,
 • sănătate,
 • agricultură şi dezvoltare rurală,
 • mediu, ape şi păduri,
 • cultură, tineret şi sport,
 • fonduri europene
 • prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

OG se emit în temeiul legii de abilitare şi în limite ei. Ordonanţele nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.

Comisia juridică a adoptat mai multe amendamente, introducând posibilitatea ca Guvernul să emită ordonanţe şi în legătură cu modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, a Legii nr. 407/2006 a vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic.

De asemenea, a fost introdusă şi posibilitatea ca Guvernul să emită ordonanţe şi în legătură cu reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil băncilor naţionale de dezvoltare din România, privind asigurarea conservării şi pazei activelor realizate de România pentru Combinatul minier de îmbogăţire a minereurilor acide cu conţinut de fier de la Krivoi Rog - Ucraina până la data valorificării acestora şi abrogarea Legii nr.95/1993 privind continuarea participării României la construirea Combinatului minier de îmbogăţire a minereurilor acide cu conţinut de fier de la Krivoi Rog - Ucraina şi asigurarea resurselor de finanţare necesare.

Deputaţii au acceptat în plen şi un amendament al USR PLUS, care fusese respins de Comisia juridică, şi care se referă la faptul că Guvernul va putea emite ordonanţe şi în domeniul investiţiilor în sănătate, respectiv în privinţa înfiinţării unei agenţii specializate în investiţiile din domeniul sănătăţii.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a reclamat că au fost adoptate amendamente care nu au trecut şi prin Senat, care este primă Cameră sesizată, considerând că este neconstituţional. După adoptarea proiectului, preşedintele de şedinţă, Cristina Prună, vicepreşedinte al Camerei, a precizat că, în urma consultării liderilor de grup, s-a decis ca acest proiect de lege să se întoarcă la Senat pentru "corelarea amendamentelor".

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.