Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florin Cîțu: Ca să fie clar. Dacă va fi o scădere a TVA, va fi generalizat și nu doar o categorie

captura Facebook
Florin Citu

După ce în spațiul public au apărut informații privitoare la o înțelegere în Coaliție cu privire la scăderea TVA cu 5% în domeniul energiei, președintele PNL a ținut azi să spună că această informație este un fake-news. El susține că dacă se va decide o scădere a TVA atunci măsura se va aplica generalizat:

”Nu s-a discutat. Am văzut că acest lucru a apărut, undeva pe surse. Acesta este fake news total, 100% fake news, nu s-a discutat așa ceva. Singurul lucru pe care l-am spus a fost despre un TVA generalizat. Dacă vreți să facem ceva, să ajutăm, este vorba despre TVA-ul generalizat, acolo putem să reducem ceva. Dacă mergem așa punctual, nu ajutăm și nu are sens să intrăm în discuții, mai bine nu facem nimic.

A explicat apoi de ce a făcut propunerile cu privire la reducerea TVA și a contribuțiilor în actualul context economic intern:

”Ca să fie clar pentru toată lumea, ce am spus și ieri. Propunerile pe care le-am făcut, le fac cu experiența a două crize prin care am trecut, în 2008, ați văzut greșelile care s-au făcut, în 2020 am luat măsuri bune, s-a văzut foarte clar, de aici vin aceste propuneri. Dacă vrem să nu intrăm într-o criză majoră, în perioada următoare, acestea sunt cele două propuneri.

Una este de a reduce TVA, pentru a ajuta lupta cu inflația. A doua de a reduce contribuțiile, și pe aceasta, bineînțeles că deja o pregătisem la Ministerul Finanțelor, de a avea o reducere graduală, până în 2024, a acestor contribuții.

Mai mult, este un lucru pe care trebuie să-l mai spun, tot în lupta cu inflația, este important ca deficitul bugetar, în acest context de reducere a TVA-ului, de reducere a contribuțiilor, să rămână la 5,84 sau chiar mai mic, altfel, semnalul este greșit pentru piețe și vedem deja că dobânzile la care se împrumută statul Român sunt în creștere.”, a spus șeful PNL.

El a explicat de ce ar fi păguboasă scăderea TVA sectorial:

”Dacă este ceva targetat,  într-un anumit sector, este mai complicat că vedem în buzunarele consumatorilor. Ne ducem în 2008 și în 2016, sunt două exemple pe care le avem, în 2010 a fost creșterea și s-a văzut imediat în inflație. În 2016, imediat scăderea de la 24 la 20% s-a văzut în reducerea inflației cu 4%.

Atunci când vorbim de TVA general, se vede imediat. Când vorbim de TVA în anumite sectoare, mai complicat să se vadă. De aceea, noi susținem o măsură care să ajute, nu doar o măsură populistă, de ochii lumii.”, a concluzionat Florin Cîțu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.