Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florin Cîțu este singurul vinovat pentru scăderea PNL în sondaje/ OPINIE

Radu Pop
Inquam Photos / Octav Ganea
citu orban

Am tot văzut zilele acestea un ping-pong de declarații, care mai de care mai tăioase între liderul PNL Ludovic Orban și susținători din echipa contracandidatului acestuia pentru șefia partidului, printre care și primarul orașului Cluj Napoca, Emil Boc, în legătură cu cine își asumă scăderea drastică a Partidului Național Liberal în sondaje.

Bineînțeles că lupta pentru putere din interiorul PNL a degenerat, iar acest lucru nu avea cum să producă efecte pozitive pentru liberali. Nimeni însă nu se aștepta ca în mai puțin de un an, un partid mare, consolidat și cu multă experiență să scadă atât de drastic în preferințele cetățenilor. Se încearcă acum găsirea unui țap ispășitor care să fie aruncat în spațiul public și „omorât cu pietre” de către popor în speranța că astfel partidul va reveni din nou în grațiile românilor.

Unii încearcă să dea vina pe actuala echipă instalată la Palatul Victoria, în frunte cu premierul Florin Cîțu, în timp ce aceștia din urmă aruncă pisica în curtea actualei conduceri din Modrogan. Cine este principalul vinovat: Florin Cîțu sau Ludovic Orban?

În ultimii 30 de ani rar ne-a fost dat să vedem ca o echipă care a condus un partid politic 4 ani în opoziție să fie înlăturată imediat după ce partidul a intrat la guvernare. De obicei leadership-ul partidului ajunge să se suprapună și cu conducerea țării. Astfel, responsabilitatea este asumată, indiferent dacă sunt rezultate pozitive sau negative, de o singură echipă.

Ce se întâmplă acum în Partidul Național Liberal sfidează orice logică politică. În fond, cei care ar fi trebuit să își poată asuma o guvernare grea, în vremuri de pandemie și cu o coaliție relativ fragilă, au rămas pe lângă, fără să poată influența deciziile luate de propriul guvern, dar în același timp sunt în funcții de decizie, asumare și responsabilitate în interiorul partidului aflat la guvernare.

Practic, Ludovic Orban ar trebui să își asume scăderea scorului partidului cauzată de acțiunile guvernului său, dar fără să aibă niciun cuvânt de zis pentru corectarea anumitor anomalii.

De ce este Florin Cîțu singurul vinovat pentru scăderea PNL în sondaje?

Anomalia aceasta prin care distribuția puterii este bicefală, dar responsabilitatea singulară, creează confuzie și lasă loc de interpretări, permițând anumitor lideri politici să exploateze momentul după bunul lor plac. În fond, deciziile luate de Florin Cîțu demonstrează că el este cel care la finalul dezastrului va trebui să își asume public că a greșit, lucru care îl va arunca direct la groapa de gunoi a istoriei politice. Iată 5 puncte care demonstrează că Florin Cîțu este singurul responsabil pentru o eventuală tragedie a PNL:

  1. În primul rând Florin Cîțu este astăzi prim-ministrul României, funcție publică care îi permite să ia cele mai importante decizii care să ducă la bunăstarea întregului popor. De când este în această funcție, situația generală s-a înrăutățit din cauza creșterii alarmante a prețurilor la energie sau a alimentelor de bază. Acest lucru, normal, este sancționat atât de opoziție, dar mai ales de votantul de rând care și-a pus bazele în Partidul Național Liberal. având speranța că va trăi mai bine decât în vremurile PSD.
  2. În al doilea rând Florin Cîțu este cel care a ignorat Biroul Politic Național al PNL, numind în guvern oamenii doriți exclusiv de el. Membrii partidului au realizat imediat că munca lor în cei 4 ani de opoziție a fost zadarnică, influențând în mod direct sute sau poate mii de votanți pe care liderii locali i-au convins să susțină partidul în alegeri să nu mai aibă încredere în PNL. Astfel, asumarea colectivă, alături de conducerea partidului, a dispărut în secunda imediat următoare, în condițiile în care deciziile forurilor supreme din interior nu au fost luate în considerare.
  3. În al treilea rând Florin Cîțu este cel care l-a propus, l-a susținut și a făcut toate jocurile murdare pentru înlăturarea fostului ministru de finanțe Alexandru Nazare pentru cel mai bun prieten al său Dan Vîlceanu, deși în spațiul public apăruseră toate indiciile că cetățenii nu agreează ca PNL să numească un astfel de traseist într-o funcție de rang înalt. Ludovic Orban a fost singurul care a votat împotriva acestei numiri, dar gașca din jurul premierului a reușit cumva să se impună în cadrul BPN al PNL și să îl numească pe Vîlceanu ministru la Finanțe.
  4. În al patrulea rând Florin Cîțu este cel care a trădat un întreg partid. Prin gestul făcut, acela de a întoarce armele împotriva lui Ludovic Orban, deși actualul șef al PNL a fost unul dintre cei mai mari susținători ai lui Cîțu, a generat un val de neîncredere generală, atât în interiorul partidului cât și în exterior. Pe de o parte membrii și-au pus întrebarea dacă merită să mai faci politică alături PNL din cauza imposibilității proiectării unui viitor stabil, iar pe de altă parte, votanții și-au pus întrebarea dacă PNL are capacitatea de a conduce o țară din cauza preocupării membrilor pentru luptele interne.
  5. În al cincilea rând Florin Cîțu este unicul răspunzător pentru scandalurile publice în care a fost implicat și care, inevitabil, s-au răsfrâns asupra imaginii partidului din care face parte. Din cauza proiectării imaginii unui om imaculat, românii digeră foarte greu orice greșeală chiar dacă ea poate fi considerată una inofensivă, umană, iar ascunderea adevărului și a trecutului cu probleme canalizează vina exclusiv asupra omului și nu a colectivității care îl susține.

Imposibilitatea de influența deciziile guvernamentale prin pârghiile democratice arhicunoscute, imposibilitatea de a numi oameni în guvern alături de prim-ministrul pe care l-a susținut fără echivoc și imaginea din ce în ce mai murdară a lui Florin Cîțu, îl absolvă pe Ludovic Orban de orice vină atunci când vorbim despre scăderea drastică în sondaje a Partidului Național Liberal. Actualul guvern condus de către Florin Cîțu și Florin Cîțu sunt principalii responsabili pentru declinul partidului prin deciziile pe care aceștia le iau, decizii care influențează foarte mult viața cetățenilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.