Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florin Cîțu EVITĂ să spună dacă pensiile CRESC: Legea pensiilor și legea salarizării vor fi MODIFICATE

Inquam Photos / Octav Ganea
Florin Cîțu

Premierul Florin Cîţu a declarat, întrebat luni dacă de la 1 septembrie urmează să fie majorate pensiilor, că în bugetul pentru acest an costul „cu pensiile în bugetul pentru 2021 creşte deja cu aproape 8 miliarde lei faţă de anul trecu”, plus o creştere de la alocaţii, cea de anul trecut plus cea anul acesta încă aproape 3 miliarde lei”. Şeful Executivului a adăugat că în perioada următoare vor fi schimbate legea salarizării unitare şi legea pensiilor. Chestionat dacă pensiilor vor fi indexate cu rata inflaţiei, Cîţu a precizat: „Bugetul se construieşte pe legislaţia în vigoare. Dacă legea spune acest lucru, atunci se va face acest lucru”, conform News.ro.

Citește și: Medicul Adina Alberts, LISTĂ OFICIALĂ: CÂȚI BANI au primit medicii din România ca sponsorizări de la companiile care produc vaccinuri

„În acest buget, costul cu pensiile în bugetul pentru 2021 creşte deja cu aproape 8 miliarde lei faţă de anul trecut. 8 miliarde înseamnă cam 0,8% din PIB plus o creştere de la alocaţii, cea de anul trecut plus cea anul acesta încă aproape 3 miliarde lei, vorbim de 1,1% din PIB suplimentar faţă de ceea ce aveam anul trecut la buget. Deci cheltuieli în plus. De aici pornim construcţia bugetului de anul acesta, pe legislaţia în vigoare bineînţeles”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat luni la Parlament înainte să participe la şedinţa liderilor coaliţiei dacă vor fi majorate sau nu pensiile de la 1 septembrie.

Chestionat dacă va mai fi o altă creştere, cum ar fi indexarea pensiilor cu rata inflaţiei, premierul a răspuns: „În acest moment, şi am mai spus public acest lucru, ne uităm la modificarea a două legi care au creat probleme sustenabilităţii finanţelor publice în România”.

„Vorbim de legea salarizării unitare care a pornit şi a fost prezentată în spaţiul public ca o lege care elimină inechităţile din administraţia publică şi a creat mai multe probleme, prin tot felul de excepţii care au apărut în ultimii ani. Ştiţi bine că atunci când a fost prezentată această lege se spunea că preşedintele României are salariul cel mai mare şi de acolo pornim cu restul salariilor. Nu mai este aşa, preşedintele României nu mai are salariul cel mai mare şi trebuie să reanalizăm această lege a salarizării. Legea pensiilor, această coaliţie a spus din primul moment – vrem să avem o lege a pensiilor bazată pe contributivitate. Atunci bineînţeles că sunt două legi la care lucrăm şi forma finală o vom vedea în perioada următoare”, a completat şeful Guvernului.

Întrebat dacă nu va mai fi aplicată de la 1 septembrie legea pensiilor aflată în vigoare şi acea nouă formulă de calcul, rezolvarea acelor inechităţi din sistemul de pensii, Florin Cîţu a replicat: „Vom vedea dacă suntem gata cu o nou lege a pensiilor în această perioadă şi putem să o aplicăm până atunci, dar bugetul se construieşte pe legislaţia în vigoare”.

De asemenea, întrebat dacă vor fi indexate pensiile cu rata inflaţiei, prim-ministrul a precizat că bugetul pentru acest an va fi construit pe baza legislaţiei în vigoare şi dacă legea spune astfel, atunci aşa se va proceda.

„Repet. Bugetul se construieşte pe legislaţia în vigoare. Dacă legea spune acest lucru, atunci se va face acest lucru. La legea pensiilor este vorba de contributivitate şi acesta este principiul de la care pornim. La legea salarizării este vorba de a introduce mai multă eficienţă în administraţia publică. E vorba şi de a lega performanţa de veniturile de performanţă. Pe lângă faptul că vrem să avem o ierarhizare clară, ar trebui să introducem şi nişte indicatori care să fie conectaţi la aceste venituri. Deci creşterea veniturilor să nu mai fie o decizie politică în fiecare an, ci să fie legată de performanţa economiei”, a explicat Cîţu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.